
Namık Kemal (21 Aralık 1840, Tekirdağ - 2 Aralık 1888, Sakız Adası), Turk milliyetciliğinin onculerinden, Genc Osmanlı hareketi mensubu yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.
Yurtseverlik, hurriyet, millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat Devri aydınıdır. Bu kavramları Turk fikir hayatına ve edebiyatına sokan kişi kabul edilir. Heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı, parlak uslubu nedeniyle devrinin diğer yazarlarından daha fazla tanındı. “Vatan Şairi” ve “Hurriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra tenkit, biyografi, tiyatro, roman, tarih ve makale turlerinde eserler verdi. Ozellikle Turk edebiyatının ilk edebi romanı olan "İntibah" ve Batılı anlamda Turk edebiyatının sahnelenen ilk tiyatro eseri olan "Vatan yahut Silistre" eserleriyle unludur. Turkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Ataturk’u eserleri ve fikirleriyle etkiledi.
Tanzimat doneminin en onemli duşunce, sanat ve siyaset adamlarından birisidir. ”Toplum icin sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması icin bir arac olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaclamıştır. Divan edebiyatının suslu-sanatlı duz yazısı yerine, belli bir duşunceyi iletmeyi amaclayan yeni bir duzyazıyı kullanmıştır. Eserlerinde noktalama işaretlerini kullanmıştır. Gencliğinde Divan Edebiyatı tarzında şiirler yazmış, Avrupa’ya gittikten sonra yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, Fransız edebiyatını ornek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır. Şiirleri bicim bakımından eski, konu bakımından yenidir. Yurt, ulus, ozgurluk gibi konuları işlemiştir. Ayrıca şiirlerinde mucadeleci tipte bir insan yaratmıştır.
Sakız Adası’nın kuru havası nedeniyle rahatsızlanan Namık Kemal, 2 Aralık 1888 gunu 48 yaşında hayatını kaybetti. Adada bir caminin haziresine defnedildi. Arkadaşı Ebuziyya Tevfik, şairin Bolayır’da gomulme arzusunu Padişah II. Abdulhamit’e iletince naaşı Gelibolu’ya nakledildi.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Zavallı Cocuk Yazar: Namık Kemal Yayınevi: Dorlion Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052111055