Lenin liderliğinde başlayan Bolşevik Hareket, Rus halkına ama en cok da Car II. Nikolay ve ailesine buyuk acılar cektirmiştir. 17 Ekim 1917’de Yekaterinburg’daki eski bir binanın bodrumunda kurşuna dizilen Nikolay ve ailesi, Ganina Yama denilen bolgede bir cukura gomulmuştu. Bu cukurdan alındıklarında iki ceset eksikti: Biri Anastasia diğeri de onun murebbiyesi… Aynı saatlerde; Carın hizmetinden ayrılıp Ukrayna-Donetski’de, Nen Nehri’ne yakın, şatoya benzer bir binada yaşayan aristokrat Mikail, acılar icinde idi. Henuz 17’sindeki kızı Perina’yı kaybetmişti. Gece yarısı gorkemli binanın kapısı calındı. Kapıda, birkac kişi ve Carın yakın hizmetinde calışmış, Mikail’in de dostu olan emekli albay vardı. Albay; ev sahibi Mikail’e, “Dostum acının derinliğini anlıyorum. Olan oldu. Arkadaşın Nikolay’ın ailesinin yaşayan ve olmek uzere olan son ferdi Anastasia’ya, belki de sen, yeni bir hayat sunabilirsin. Onların birbirine ne kadar benzediğini goruyorsun; bu, belki de Tanrı’nın bize sunduğu bir lutuf,” dedi. Gece karanlığında, sedye gibi bir şeyin uzerinde, uzeri ortulmuş ince bir genc kız bedeni iceri sokuldu.

Perina kendine geldiğinde bircok şeyi hatırlayamıyordu. Aristokrat Mikail’in en kucuk kızı olarak akla gelmez maceralar ve acılar yaşadı. Rusya’dan uzaklaşabilmek icin bircok yol denedi. Sonucta Turk hukûmeti ile esir değiştirme anlaşması yapan Bolşeviklerin izni ile evlendiği Turk askeri ve cocuklarıyla beraber, Elazığ’ın Holpenk koyune yerleşti. Perina’nın aşkı, acıları, vatan hasreti anlatılamaz. Yazar, yakından tanıdığı Perina’ya hayranlığını anlatırken şoyle bir ifade kullandı: “Carın kucuk kızı Anastasia’nın gomulduğu cukurdan cıkarılmasından sonra yazılan bircok hikÂyenin icinde en akla yakını ve mantıklı olanı budur. Ve yazılan bircok hayalî hikÂye icinde, gercekliği olan yegÂne hikÂyedir.”

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Perina Yazar: Naşide Gokbudak Yayınevi: Olasılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059976374