Sağlığın temelleri hayatın ilk yıllarında atılıyor. Ebeveynlerin cocukları icin gerekli olan duzenli kontrol ve muayeneleri dikkatle takip etmesi buyuk onem taşıyor.
Yeni Doğan ve Cocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı, ozellikle 0-6 yaş arasındaki cocukların buyume ve gelişmelerini izleyerek, oluşabilecek aksaklıkları fark etmenin, onemine dikkat cekiyor. Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı “Cocuk sağlığında, hastalık tedavisinin yanı sıra onleyici tıp ilkeleri doğrultusunda, muayenelerde boy, kilo, baş cevresi, vucut kitle indeksi, kan basıncı olcumu yapmak cok onemlidir. Duzenli kontrol ile hastalıkların erken tanı ve tedavisini kolaylaştırmış oluruz” diyor.
Obezite cocukları da vuruyor

Anne sutuyle başlayan ve ek gıdaların eklenmesiyle devam eden beslenme hikayesinin cocuktaki en somut bulgusu boy, kilodaki artıştır. Duzenli aralıklarla değerlendirmeyle buyume hızındaki aşırı artış ya da yavaşlamanın fark edilmesi cok değerlidir. Dunya yeni bir salgınla karşı karşıya. Dunya Sağlık Orgutu’ne gore, dunyanın her yerinde obezite gectiğimiz 20 yılda iki katına cıktı. Yarım milyar kişi obez kabul ediliyor; cocuklarda ve ergenlik doneminde de yuzde 20’ye varan bir oran var. Obezite, yani aşırı derecede şişmanlık, fiziksel ve ruhsal dengelerin bozulmasına neden oluyor. Cocuklarda ileriye donuk, şeker hastalığı, kemik ve eklem problemleri, uyku apnesi, ve kalp-damar hastalığı riskiyle gidebiliyor. 2 yaşın ustundeki cocuklarda duzenli olarak kan basıncının olculmesi de kalp-damar sisteminin değerlendirilmesine katkıda bulunuyor.
Buyume takibi cok onemli

Yetersiz beslenme, kronik metabolik bir hastalık, hormon eksikliği ya da kanser gibi hastalıkların erken tanısı icin cocuklarda buyumenin takibi onem taşıyor. Ozellikle ek gıdalara geciş sonrasında 2-3 ay aralarla kilo ve boy takibi yapılmalı ve gelişim eğrilerine gore değerlendirilmelidir. Gelişmenin ana bir diğer parcası da ruhsal ve zihinsel gelişmedir. Rutin muayenelerle yapılan sorgulamalar ve gozlemler, cocukların ayına uygun motor ve duyusal gelişmelerini ortaya koyar. Gunumuzde tanısı cok daha fazla koyulan otizm ve turevi gelişme bozuklukları ancak detaylı sorgulamalarla erken donemde tanınabilir. Erken ve detaylı değerlendirmeler, spastik paralizi ve kas hastalıkları gibi kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıkları, otizm, konuşma zorlukları, sosyal uyum bozuklukları vb. zihinsel-ruhsal bozuklukların erken tanısını sağlar.

kaynak
__________________