İkinci cocuğa karar verildiğinde, kardeşlerin asla "rekabet" ortamına sokulmaması, birinci cocuğa "kucuk anne-baba" rolu verilmemesi, "hangimizi daha cok seviyorsun?" sorusuna "her ikisinin de cok sevildiğine" yonelik konuşma yapılması ve mutlaka ilk cocuğa ozel "tek başına" vakit ayrılması gerekiyor.
Gazi Universitesi Tıp Fakultesi Cocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Elvan İşeri, ikinci cocuk dunyaya gelmeden ilk cocuğun buna hazırlanması gerektiğini soyledi. Kardeş olgusuna verilecek cevabın her cocuğa gore değiştiğini, bunun cocuğun mizacına gore farklılaştığını ifade eden İşeri, anne babanın ikinci cocuğa sahip olma kararının "kendilerine ait olması" gerektiğini belirtti.
İşeri, bebeğin birinci cocuk "istiyor" diye yapılmaması gerektiğinin altını cizerek, "Bu durumda, ilk cocuğa sorumluluk yukleniyor. Bu da cocuğun olumsuz etkilenmesine yol acabiliyor" dedi. Kardeş isteyen bir cocuğun, doğumdan sonra yaşadığı ile hayal ettiğinin ortuşmeyebileceğine dikkati ceken İşeri, "Cocuk, doğum sonrasında hayal ettiğini bulamıyor.
Bebek ağlıyor, uyuyor, anne surekli onunla ilgileniyor. Birinci cocuğun hayalindeki kardeş ise oyun arkadaşından ibaret. O zaman da cocukta 'Ben istemiştim, keşke istemeseydim' gibi pişmanlıklar ya da aileden gelen 'Sen istemiştin kardeşi' gibi suclayıcı cumleler sıkıntıya yol acabiliyor. Bu durumda cocuk, mutsuzluk, kızgınlık, kardeşe ya da anne-babaya ofke, hırcınlık gosterebiliyor" diye konuştu.
İşeri, şunları kaydetti: "Doğumdan once birinci cocukla, kardeşle ilgili hayalleri paylaşılmalı, beklentileri sorulmalı, ancak bir yandan da karşılaşacağı gerceklerle ilgili bilgi verilmeli. Doğacak bebeğin, surekli ağlayabileceği, uzun uzun uyuyacağı, bu nedenle evin sessiz olması gerektiği, yemek icin sadece annesini emeceği, bunun icin annenin bebeğe cok zaman ayırmak zorunda kalacağı gibi aydınlatıcı bilgiler verilmeli. Bebek icin eve misafir geleceği ve hediye getireceği anlatılmalı. Bu durumda, 'Sen doğduğunda senin icin de gelmiş ve hediyeler getirmişlerdi' gibi cumleler kurularak, cocuk rahatlatılmalı. Bunlar, kucuk cocuklar icin doğuma yaklaşırken yapılmalı, aylar oncesinden olmamalı."
REKABET YARATILMAMALI
İşeri, anne-babanın mumkun olduğunca her iki cocuğunu da cok sevdiği ve onemsediğini vurgulayan mesajlar vermesi gerektiğini dile getirerek, "bebeğin doğumuyla birlikte, ilk cocuk kendini 'pabucu dama atılmış' gibi hissetmemeli" dedi. İlk cocuğa, eskisi gibi mutlaka "ozel zaman ayırılması" gerektiğinin altını cizen İşeri, mutlaka birlikte vakit gecirilmesi, ihtiyaclarının goz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. İşeri, "Cocuk bugune kadar tek olmaya alışkın olduğundan, mutlaka belli zamanlarda onunla birebir vakit gecirilmeli. Bu, ya bebeğe aile bireylerinden bir başkası bakarken ya da bebek uyurken olabilir" diye konuştu.
İkinci kardeşin kabul edilmesinin kolay olmadığını vurgulayan İşeri, şoyle devam etti: "İlk cocuk, kardeş geldiğinde hayatta en sevdiği iki insanı paylaşmak durumunda kalır. Bu duruma hemen uyum sağlamasını beklemek yanlış olur. Rekabet yaratmamak onemlidir. Ancak bu nedenle bebek icin 'O, cok cirkin, sen cok guzelsin', 'O, hicbir şey bilmiyor', 'O değil, sen bizim biriciğimizsin' gibi karşılaştırmacı cumlelerden sakınılmalı. Cunku, bu durumda cocuğu mutlu etmenin yolu, diğeri kucumsemekten gecer. Birinci cocuğun sık sık 'kardeşimi mi beni mi daha cok seviyorsun?' sorusuna "ikinizi de cok seviyorum. annenin kac cocuğu olursa olsun hepsine yetecek kadar sevgisi olur' gibi cevaplar verilmeli, kesinlikle 'elbette seni" ya da 'o daha kucuk, onu' denilmemeli."
BİRİNCİ COCUĞA 'KUCUK ANNE, KUCUK BABA' ROLU VERİLMEMELİ
İşeri, bebekle ilgili yapılacak eylemlerde ortak bazı şeylerin gercekleştirilebileceğini belirterek, bunda zorlayıcı olunmaması, cocuğun isteği dahilinde yapılması gerektiğini soyledi. Bu şekilde, anne ile birinci cocuğun birlikte vakit gecirebildiğini ifade eden İşeri, "Boylece anne ile ortak bir amaca yonelik birlikte hareket ederler. Kardeşi icin birşeyler yapabiliyor olma mutluluğunu yaşayabilir. Ancak, kesinlikle 'kucuk anne, kucuk baba' rolu verilmemeli. Bakım sorumluluğu verilmemeli, sorumluluk anne ve babaya ait olmalıdır" dedi.
Kaynak: kadinvekadin.net
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Cocuğunuzu kardeş fikrine hazırlayın