Yakında seksen iki yaşında olacaksın. Boyun altı santim kısaldı, olsa olsa kırk beş kilosun ve hÂl guzel, cekici, arzu uyandırıcısın. Elli sekiz yıldır birlikte yaşıyoruz ve ben seni her zamankinden cok seviyorum. André Gorz sevgilisi, hayat arkadaşı, hayatının anlamı Dorine'e yazdığı mektuba bu sozlerle başlar. Anlamını tumuyle kavramak icin aşklarının hikÂyesini yeniden kurması gerektiğini soylerken, bunun bir "vaat", "omur boyu surecek bir sozleşme" olduğunun altını cizmeye ozen gosterir. Heyecanları, mutlulukları ve sıkıntılarıyla elli sekiz yıl suren bir beraberliğin, birlikte varoluş mucadelesinin hikÂyesini duygusal olduğu kadar duşunsel bir platforma oturtmaktadır. Evliliği bir burjuva kurumu, aşkı da "iki kişinin en az toplumsal olan alanda bir araya gelmesi" diye değerlendirirken, aşkın da bir dinamiği olduğu, değişen koşullara gore yonlendirilip uyarlanabileceği gerceğini keşfeder Dorine'le birlikte... Gorz, Marksizmi varoluşcu bir yaklaşımla benimsemiş, kuramsal calışmalarında ozellikle yabancılaşma ve ozgurluk konularına eğilmiştir. Kapitalizme ozgu işbolumunu, dunya kaynaklarının akıldışı kullanımını eleştirerek siyasi ekolojinin ve ozgurlukcu sosyalizmin en onemli duşunurlerinden biri haline gelmiştir. Hayatları boyunca yeryuzundeki haksızlıklar karşısında sessiz kalmayıp, mucadele etmeyi secen Gorz ve Dorine, Dorine'in uzun yıllar suren acı verici, onulmaz hastalığının ardından radikal bir karar almak zorunda kalır: kendi hayatlarına son verme hakkını kullanmak... Boylece, yaşamda olduğu gibi olumde de ayrılmayacak, "diğerinin olumunden sonra yaşamak" zorunda kalmayacaklardır... Her şey gibi aşk, sevgi kavramlarının da icinin boşaltıldığı, cabucak tuketildiği gunumuzde bir umut, hatta bir isyan cığlığı gibi karşımıza cıkıyor Gorz'un mektubu. Sarsıcı ve ta yureğimize işleyen bir cığlık...
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 64
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Son Mektup - Bir Aşk Hikayesi Yazar: Andre Gorz Cevirmen: Alev Ozguner Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2007 Dil: Turkce Barkod: 9789755395210