Kurtuluş Savaşı hem dış duşmanlara hem de onların icerdeki işbirlikcilerine karşı kazanılmış buyuk bir zaferdir. Bu roman Anadolu'da duşmanla işbirliği yapan devlete ve duşmana karşı yureğini ve tum gucunu ortaya koyan Anadolu insanının destanıdır. Bu romanda Kurtuluşa inanmış bir avuc insanın ihanete karşı direnişinin muthiş oykusunu bulacaksınız...

Koyden gelen bir yazar olarak Toz Duman İcinde / Vatan Dediler / Koyluler adlı roman uclemesinin yazılmasını boynuma borc bildim ve yirmi yıl bu ağırlığı icimde taşıdım. Yazmadan bu borctan kurtulamayacağımı anladım. 1918'lerden gunumuze kadar Turk koylusunun devlet icindeki ve temeldeki yerini, gelişimini ceşitli kahramanlarla ilişkisini irdelemeyi amacladım. Belki bir hesaplaşma bu; somurucu sınıflarla, aydınlarla ve yoneticilerle…

Koylumuzun yalnızlığını, umarsızlığını cocukluğumda bizzat kendim yaşadım.

On altı yıl askerlik yapan, Birinci Dunya Savaşı'nın, Kurtuluş Savaşı'nın tum cephelerinde tetik ceken ve yaralı olarak koye donunce topraksız, işsiz, ekmeksiz kalan bir koylunun oğluyum. Cocukluğum onu dinleyerek gecti. 1938'de Koy Oğretmen Okulu (sonradan Koy Enstitusu) oğrencisi olduğum gun "Bu devlet seni okutuyor ya, tum cektiklerim, tum akıttığım kan ve ter helal olsun" dediğini unutamam.

Ne kadar isterdi, kendisi soylesin ben yazayım ve ondan doğrudan yararlanayım. Ama o yaşlarda bunun onemini yeterince kavrayamadım; sonradan anlayabildim ancak. Gene de onun anılarından cok şeyler kattım romanıma.

Bu romanlarımı Turkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelinde kemikleri, kanı ve teri bulunan, bugun coğunun adı bile bilinmeyen o unutulmuş insanların anısına sunuyorum. Onlardan birisiydi benim babam.
-Talip Apaydın-
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 418

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Literatur Yayıncılık
Kitap Adı: Toz Duman İcinde - 1 Yazar: Talip Apaydın Resimleyen: Aydın Toprak Apaydın Kapak Tasarımı: Emel Atik Yayınevi: Literatur Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9789750407437