Duzce Universitesi Tıp Fakultesi Goz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Kaya, bebeklerde akmayan gozyaşı sorunu hakkında bilgi verdi.







Kaya, gozyaşının insanın olmazsa olmazlarından olduğunu anlatarak, gozyaşı bezlerinin yaşam boyunca gozyaşı urettiğini belirtti.
Bunların gozun nemli kalmasını sağladığını ifade eden Kaya, "Gozyaşı olmasaydı, kornea tabakamız buzlu cam gibi olur, kururdu. Gozumuze kum atılmış gibi surekli batma hissi olurdu. Biz farkında olmadan gozyaşı gozumuzun her tarafını ıslatır, nemlendirir sonra da goz kapaklarımızın ic kısmındaki kucuk bir delikten burnumuzun icerisine akar" diye konuştu.
'İlk 12 ay onemli'

Prof. Dr. Kaya, yeni doğan bebeklerde ilk bir ay gozyaşı salgısının olmadığını anlatarak, "Daha sonra acığa cıkar. Hatta ilk uc ay ağladığı zaman sesi cıkar ama gozunden yaş akmaz" dedi.
Bu donemde gozyaşı bezinin faaliyette olmadığını ifade eden Kaya, "Ancak ozellikle ucuncu aydan sonra gozyaşı salgılamaya başlar. Eğer cocuğun gozyaşı kanalları tıkalıysa aşırı sulanma yapar. Bu onemlidir ve tedavisi ilk 12 aydadır. Cocuk bir yaşına girmeden oradaki kıkırdaktan oluşan gozyaşı kanalları, sertleşip, kemikleşmeden bize gelmeleri gerekmektedir. Biz onlara cok kucuk bir mudahaleyle o kanalı acıyoruz ve bebek omur boyu rahat ediyor" diye konuştu.
Kaya, soz konusu işlemin erken bir zamanda yapılması gerektiğini anlatarak, "Bu işlem erken zamanda yapılmazsa kanallar kemikleştiği icin 17-18 yaşında burun kemiği de kırılarak cok buyuk gozyaşı ameliyatları yapıyoruz" ifadesini kullandı.


kaynak
__________________