
Duzenli kontrol, anomalileri fazlasıyla tespit etmektedir.
Op . Dr . Evrim Aksoy , gebelik kontrollerinin 32'nci haftaya civarı ayda bir defa , 32 bir 36'ncı haftalar arası 15 gun icerisinde bir defa , 36'ncı haftadan 40'ncı haftaya civarı da haftada bir defa muayenenin gerekliliğini altını ciziyor . Normal gebelik tespit edildikten ek olarak sonra baş ve popo mesafesini hesaplayan CRL olcumu yapılıyor .
Gebelikte 12'nci haftaya eriştiği malum bebeğe 'Down sendromu'' tarama testi yapılıyor . İkili test taramasıyla kandaki biyokimyasal kıymetler incelenerek bebeğin ense kalınlığı olcumleri değerlendiriliyor . 14'ncu haftada bebeğin cinsiyetini belirleyebildiklerini dile getiren Op . Dr . Aksoy , 20 bir 22'inci haftalar aralarında rengarenk doppler ultrasonografiyle rahime iştirak eden kan cereyan formlarını inceleyerek bebekte gelişebilecek kilo alamama ve preeklampsi benzeri hastalıkların tahminini yapabildiklerini sozlerine ekliyor .
İkili tarama testini kacıranlara , 15'nci ve 20'nci haftalarda , teşhis koyma hassasiyeti belli bir sure ek olarak duşuk ve eskiyen bir yontem meydana iştirak eden uclu tarama testi uygulanabiliyor . Op . Dr . Aksoy , " Her zaman ikili test taramasını oneririz . Rizikoları erken kesinleştirmek , erken mudahale tarafından muhim " diyor . Risk taşıyan hasta olanlarda anomali riskine karşın amniyosentez tahmin ediliyor . Bununla Birlikte bir suru yeni bir yontem meydana iştirak eden NIPT ( noninvaziv prenatal test ) , 9 bir 10'uncu haftalardan bu yana uygulanabiliyor .
Cocuğunuzun sıhhati icin şart
Tum bu testler , trizomi13 , trizomi18 , trizomi21 , down sendromu bozuklukları ve cinsiyet belirlemede hekime destekci oldu . Bununla Birlikte 13'ncu haftalardan bu yana tatbik edilen Koryon Villus Biyopsyle plesantadan doku orneği alınarak , oluşacak sorunları erkenden saptamak olası . 24 bir 26'ncı haftalara sıhhatli erişen gebelere , şeker veya saklı şeker olarak malum rahatsızlık amaclı , şeker yukleme testinin inşa edilmesi tavsiyeler arasındadır . 32'nci hafta , nst non baskı ismi verilen bir formulle erken doğum rizikosu saptanabiliyor ve kadın adayının 40'ncı haftaya meselesiz erişmesi sağlanıyor .
Fazla yiyecek değil , sıhhatli yemek
Op . Dr . Serkan Ağızdan , sıhhatli beslenmeyi gebeliğin başlamasından bu yana alışkanlık haline getirmeyi tavsiye ediyor . Zira bebeğin organ gelişimi gebeliğin once birden cok haftasında meydana geliyor . Bunun amaclı gebe kalmadan uc ay oncesinde başlayan ve 12'nci haftaya civarı suren folik asit takviyesi muhim . Bol bol meyve , sebze ve hububat mahsulleri tuketmek , yağsız protein ve duşuk yağlı sut urunlerini tercih etmekse anahtar kurallar .
Ayrıca deniz mamulleri guzel bir protein ve demir kaynağı olsalar da Op . Dr . Ağızdan , bir takım turlerin riskli duzeylerde cıva icerdiğine ve bunun bebeğin gelişen hudut sistemine kayıp verebileceğine karşı uyarıyor . Ciğ balıklardan , istiridye ve midye benzeri kabuklu hayvanlardan ve dondurulmuş deniz urunlerinden kacınmak gebelik zamanı suresince kural . Bununla Birlikte bahce , tarla benzeri yerlerden iştirak eden meyve ve sebzelerin bir suru iyi derecede yıkanması , kahve kola gibi kafeinle alakası fazla olan iceceklere duşkunluğunuz varsa tuketiminize sınırlar koymak, icki tuketimini bırakmak , dokuz ay surecinde sigaradan kesinlikle uzak durmak ve ustelik pasif icici olmamaya da itina gostermek fazlasıyla onem taşıyor .
Kaynak: http://www.pcdeyim.com
__________________