
Yapılan araştırmalar, yapay gıda renklendiricileri, yapay aromalar, basit şekerler ve tatlandırıcıların DEHB cocukların dikkat, algı ve hafıza ozelliklerini olumsuz yonde etkilediğini ortaya koyuyor. Dr. Emel Bellibaş; DEHB beslenme bicimine ilişkin yaptığı acıklamada ozellikle şu konuların altını cizdi:
Protein ağırlıklı beslenme
Gun icinde cocuğun protein ağırlıklı beslenmesi genel uyanıklık ve dikkat duzeyini arttırır. Ozellikle yumurta ve peynir iceren bir kahvaltı tercih edilmelidir. DEHB olan cocuğun kahvaltısında fındık kreması, aromalı ve şekerli sutler, şekerli meyve suları gibi gıdaların bulunması doğru değildir. Bu gıdalar cocuğun hareketliliğini arttırarak dikkat suresini azaltır.
Ayrıca yuksek oranda yağ iceren poğaca, kruvasan, borek gibi gıdalar cocuğun DEHB tedavisi icin kullandığı ilacların emilimini geciktirir. Boylece ilacların dikkat arttırıcı etkileri beklenenden uzun sure sonra ortaya cıkar. Tedavi almakta olan, DEHB olan cocukların kullandıkları ilaclar yan etki olarak gerginlik, sinirlilik, uykusuzluk yapabilir. Bu yan etkiler de cocuğun beslenmesindeki protein miktarı artışıyla azaltılabilir. Tuketilen ekmek, pirinc, makarna gibi karbonhidrat kaynaklarının tam tahıllı ya da kepekli olanlarından tuketilmesi, ani kan şekeri duzeyi değişikliklerinden koruyacağından, dikkatin surekliliği de artırır. Margarin, aycicek yağı ya da kanola yağı tuketimi DEHB olan cocukların beslenmesinde onerilmemektedir. Bu yağların yerine tereyağı, zeytinyağı kullanımı tercih edilmelidir.
Kuruyemiş tuketimi cok yararlı
Yağlı tohumlar (kuruyemişler, badem, ceviz, fındık) tuketimi hem dikkat suresinde artış sağlar hem hafızanın guclenmesine yardımcı olur. Ozellikle oğrenilmiş bilgilerin unutulmaması, kalıcı hafızaya yerleştirilmesi icin yağlı tohumların tuketilmesi değer taşımaktadır. Ayrıca cocuğun DEHB tedavisi sırasında almakta olduğu ilacların ailelerini endişelendiren ciddi kilo kaybıyla birlikte buyume, gelişme geriliği gibi ortaya cıkabilecek yan etkileri bu yağlı tohumların duzenli tuketimiyle en aza indirilebilir.
Akşam yemeğinin yuksek karbonhidrat iceren bir oğun şeklinde hazırlanması yararlıdır. Bu şekilde DEHB olan cocuklarda sık gorulen uykusuzluk, aşırı hareketlilik şikÂyetleri azaltılabilir. Cocuğun beslenme listesinde omega-3 iceren (balık, badem, ceviz, semizotu, keten tohumu, gibi) besinlerin bulunması buyuk onem taşır.
Beslenme tek başına yeterli değil
Bu onerilerden de anlaşılabileceği gibi kotu beslenme ya da yeme alışkanlıkları tek başına (DEHB) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’na neden olmaz. İlac tedavisi ve davranışcı terapi teknikleri dışında sadece beslenme onerileri DEHB ‘nun etkili bir tedavi yontemi olarak kabul edilemez. Sadece tedaviyi destekleyici, ilac yan etkilerini azaltıcı besin gruplarından yarar sağlanabilir.
kaynak
__________________