
"Kimseye yaranamamak diye bir şey hakikaten varmış. (…) Bir yerde başka tepkiler, obur yerde başka. Ne İsa ne Musa dedikleri bu olsa gerek. İki halk ve tamamen kopmuş iki dil. Gir bakalım araya, nereye buyur edileceksin? İyi bir şey mi yaptın, kotu bir şey mi? Sahi sen bunu niye yaptın? Kurt sineması nereye duşer abilerim ablalarım, emek nereye..."
Evrim Alataş, son yazısında, hikÂyesini yazanlardan olduğu Min Dît filmi uzerine yurutulen tartışmalar hakkında soyluyordu bunları. Onun şikÂyet ettiği şey, yazarlığının en guclu yanı, aslında. Hem iceriden hem oteki taraftan hem tersinden bakması… Yanan bağrı, coşan yureği bilerek, iceriden konuşması. Yukarılardan bir yerden hukum vermek yerine, otekiyle ozdeşleşerek, anlayarak, anlamaya calışarak konuşması. Kolaya kacmadan, genelgecer kabulleri sorgulayarak, tersten, "başka turlu" bakarak konuşması.
Bu kitapta Alataş'ın ceşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış denemeleri bir araya getirildi. "Kurtler, solcular, feministler" uzerine (oz)eleştiriler… "Gunlerin getirdiği", guncel politikayla ilgili ama uzun erimli tartışmalar... "Bizim koyun halleri": Bir Alevi Kurt koyunun devranından kareler... Diyarbakır'a dair methiye ve dertlenmeler… "Beyaz Turkler" uzerine zehir yazılar… Ve yazarlığı uzerine yapılmış iki soyleşi…
Evrim Alataş'ın yazılarındaki ofkeli neşesinde, onu erken kaybetmenin acısı daha da fazla hissediliyor…
Sayfa Sayısı: 357
Baskı Yılı: 2010
Dili: Turkce
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Kitap Adı: Biz Bu Dağın Ciceğiydik Yazar: Evrim Alataş Yayınevi: İletişim Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9789750508233