Kedilere yakın yaşayan herkesin bildiği gibi onlar hakkında genelleme yapılamaz. Her biri apayrı karaktere sahip yaratıklardır kediler, basbayağı "birey"dirler. Has bir yazar olan Lessing de bunun gayet farkında olduğu icin kedi ırkına bir guzelleme yazmak yerine, hayatına girmiş kedilerin hikÂyelerini, hicbir suslemeye başvurmadan anlatmayı tercih ediyor. Ama bazı kedilerin guzelliğiyle buyulenmekten de kendini alamıyor:

"Bej renkli, ... on ayakların bitiminde gumuşe calan patiler. Kenarları beyazla cercevelenmiş olduğu icin simli gibi duran kulaklar dikilip, one arkaya oynardı; dinleyerek, algılayarak. ... Kuyruğu, ucu sanki diğer organlarının alamadığı mesajları alıyormuş gibi, bir başka boyutta oynardı. Hava kadar hafif, pur dikkat oturur, tuyleriyle, bıyıklarıyla, kulaklarıyla, butun varlığıyla, bakar, işitir, hisseder, koklar, icine cekerdi. Eğer balık sudaki hareketin somutlaşmış, şekillenmiş haliyse, endamına bakılırsa kedi de hissedilmeyen havanın cizgiye dokulmuş ve bicimlenmiş hali.

Ah kedi; derdim, daha doğrusu tapınırdım: Guzeeeel kedi! Nefis kedi! Zarif kedi! İpek kedi! Tuylu baykuş gibi yumuşacık kedi, kelebek patili kedi, suslu kedi, inanılmaz kedi! Kedi, kedi, kedi, kedi."

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Kedilere Dair Yazar: Doris Lessing Cevirmen: İnci Otugen Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2004 Dil: Turkce Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789753424943

[h=5]Oduller[/h] Nobel Edebiyat Odulu