Edebiyat bazen bir hastalıktır: Tedavisi yine kendisi olan bir hastalık.

Ne var ki etkisi herkeste farklıdır bu hastalığın. Orneğin Montano, artık yazmayı bırakan yazarlara dair romanını bitirdikten sonra tek bir cumle bile kuramaz olur. Ona yardım etmek isteyen babası icinse gercek hayat ve edebiyat birbirine girmiştir zaten. Şehirler ciltlere, gunler sayfalara ve şahsi anılar edebi anektodlara karışır. Her şey o denli birbirine girer ki, muzdarip olduğu derdi anlatan yazarın romanında turler bile ic ice gecer. Anlatıcımızın satırları yer yer gunluğe, biraz anıya ve cokca felsefi ve edebi spekulasyona bulandıktan sonra sıkı bir alıntılar antolojisine donuşebilecekken unutulmaz bir okuma tecrubesi sunan sıra dışı bir romana donuşur.

Labirentleri, gondermeleri ve tum bunlara rağmen canlılığını hic kaybetmeyen kurgusuyla Montano Hastalığı, “Borges’in yirmi birinci yuzyılda en cok seveceği roman” olarak da tanımlanıyor.Montano Hastalığı’nı Seda Ersavcı İspanyolca aslından cevirdi.

Vila-Matas’ı şahsen tanımıyorum, tanışmayı da duşunmuyorum. Onu okumayı ve yazdıklarının beni ele gecirmesini tercih ederim.
–Pedro Almodóvar-

Modern İspanyol romanında bir benzeri daha yoktur Matas’ın.
–Roberto Bolaño-

Vila-Matas yaşayan en onemli İspanyol yazardır.
–Bernardo Atxaga-

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Montano Hastalığı Yazar: Enrique Vila Matas Cevirmen: Seda Ersavcı Yayınevi: Jaguar Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786058259317