
Yaz aylarında ozellikle cocuklarda sık gorulen guneş yanıklarında, mutlaka yeterli miktarda sıvı tuketilmesi ve cildin iyileşmesini hızlandırmak icin nemlendirici kremler kullanılması gerektiğini belirten Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Ciftci, "Birinci derece yanıklarda beşinci, ikinci derece yanıklarda yedinci gunde halen duzelme olmamışsa mutlaka hekime başvurulmalıdır" dedi.
Geniş kenarlı şapka kullanılmalı
Guneşten korunmak icin ilk olarak alınması gereken onlemin fiziksel olarak guneşten uzak durmak olduğunu soyleyen Dr. Ciftci: "Saat 10:00 ile 16:00 arasında koyu golgede olunmalıdır. Kumsal, beton ve deniz gibi yuzeyler ışığı yansıttıkları icin koyu golgede bulunulmadığında guneş ışınlarının halen cildimize ulaşabileceği unutulmamalıdır. Bir yaş altındaki cocuklar surekli golgede kalmalı, sadece sabah veya akşam, guneş ışınları dunyamıza eğik olarak ulaştığı donemlerde guneşe cıkarılmalıdırlar. Altı ayın altındaki bebekler icin mutlaka kolları ve bacakları orten kıyafetler secilmeli, koyu golgeden dışarı cıkarılmamalıdır. Cocuklar icin geniş kenarlı şapka ve koruyucu krem kullanılmalıdır."
Guneş kremlerin dışarıya cıkmadan en az 15 dakika once uygulanması gerektiğini belirten Dr. Ciftci, ozellikle denize veya havuza girildikten sonra ve 2 saatte bir guneş kreminin tekrar surulmesi gerektiğini de vurgulayarak şunları ekledi: "Su ile sık temas olacaksa suya dayanıklı urunler tercih edilmelidir. Cocuklarda kullanılacak guneş kremi en az 30 koruma faktorlu olmalıdır."
Yanığın derecesine gore tedavi
Peki alınan tum bu onlemlere ve koruma tedbirlerine rağmen cocuğunuzda guneş yanığı oluşmuşsa ne yapmanız gerekiyor? Dr. Ciftci, tedavi yonteminin yanığın derecesine bağlı olduğunu belirtiyor ve şunları soyluyor: "En sık gorulen ve yanık bolgesinde kızarıklık şeklinde bulgusu olan birinci derece yanıkta, soğuk su ile ıslatılmış bezlerle pansuman yaparak veya temiz bir poşet icine konmuş buzu araya ince ıslak bir havlu koyup cilde temas ettirerek yanık ağrısı azaltılabilir. Yanıklarda su kaybı cok olduğundan mutlaka yeterli miktarda sıvı tuketilmelidir. Gerekirse parasetamol grubu basit ağrı kesiciler ağız yolu ile alınabilir. Cildin iyileşmesini hızlandırmak icin nemlendirici ozelliği olan kremler kullanılabilir."
Su toplanmasına dikkat!
Dr. Mustafa Ciftci ikinci derece yanıklar konusunda da şunları soyledi: "Ciltte kızarıklığın yanı sıra ici sıvı dolu kesecikler şeklinde su toplanması gorulur. Bu keseciklerin mikrop kapması riski cok daha yuksek olduğu icin eğer guneş yanığında su toplanması goruluyorsa hekim deteği almak daha uygun olacaktır. Hekim gozetiminde ağrı kesiciler ve nemlendirici kremlerin yanı sıra antibiyotikli veya yara iyileşmesini hızlandıran kremler kullanılabilir ve hekimin uygun gorduğu şekilde pansuman yapılabilir. Yine birinci derece yanıklarda beşinci gunde, ikinci derece yanıklarda yedinci gunde halen duzelme olmamışsa hekime tekrar başvurulmalıdır."
kaynak
__________________