Orta Asya derviş nazmı, bu coğrafyada İslam’ın yayılması ve sahih akidelerinin tahrip olmadan korunmasında onemli rol oynamıştır. Tam da bu sebeple bu edebiyata ait verimler, İslami kulturun doğuşu ve inkişafı araştırmaları icin olmazsa olmaz kaynaklardır. Hoca Ahmet Yesevî’nin DîvÂn-ı Hikmet’i de hic şuphesiz soz konusu bu edebiyatın en onemli metinlerinden biridir.
Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum’un yaklaşık yirmi yıldır varlığından haberdar olduğu DîvÂn-ı Hikmet’in Mısır Nushası, istinsah tarihi ve mustensihi belli, eksiksiz ve şimdiye kadar bilinen en eski tarihli yazma nushadır.
Kırk dokuz Hikmet ihtiva eden bu Mısır Nushası’nda bilinen tum yazma ve basma eserlerde bulunmayan, yeni gun yuzune cıkmış on uc Hikmet var. Turkistan’da istinsah edildikten sonra Mekke yoluyla Mısır’a goturulmuş olan yazmanın yayımlanmasının Yesevî ve Yesevîlik calışmaları icin cok onemli bir donum noktası olacağına inanıyoruz.
DîvÂn-ı Hikmet’in Mısır Nushası’nı dunyanın farklı yerlerinde on el yazması ve yedi adet de basılmış nusha ile karşılaştırarak buyuk bir titizlikle hazırlayıp okurların istifadesine sunan Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum, Yesevîlik calışmalarını merhum Prof. Dr. Fuad Koprulu’nun bıraktığı yerden daha da ileriye taşıyor.
Ketebe Yayınları olarak daha once yapılmış calışmaların da kıymetini takdir ederek şunu acıklıkla soylemek isteriz: DîvÂn-ı Hikmet, ilk kez yayımlanıyor.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Divan-ı Hikmet Yazar: Ahmed Yesevi Yayınevi: Ketebe Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257014052