Turkiye’de 1968 Kuşağı sanatcılarının onemli temsilcilerinden olan ve yaklaşık elli yıldır Paris’te yaşayan Utku Varlık, Bozlu Art Project’te gercekleşecek Zero Hipotez isimli sergisiyle eş zamanlı olarak yayımlanan Zero Hipotez: Fragmanlar isimli kitabında yaşamında iz bırakan kişi ve olayları bizimle paylaşıyor. “Alternatif bir gunce” niteliğindeki kitap, sanatseverlerin belleğinde yer eden duşsel resimleriyle zihindekileri gorselleştiren, imgelerle zamanlar arası kolajlar yapan bir ressamın bunu ilk kez yazıya dokme denemesi, yazı ile resmi yan yana getirmesi. Turkiye’de yaşadığı yıllarda resim ve edebiyat cevresi ile olan dostlukları ile de bilinen Utku Varlık, Zero Hipotez: Fragmanlar isimli kitabında oykulerinin merkezine aldığı ana karakter Roby Zober ile birlikte tıpkı resimlerindeki gibi duşsel bir yolculuğa cıkıyor: 60’lı yılların Akademisi, okulun karşısında topluca icmeye gidilen Niyazi, Cihat Burak’tan Hayalet Oğuz’a, Bedri Rahmi Eyuboğlu’ndan Avni Arbaş’a, Edip Cansever’den Aziz Calışlar’a kadar hepsi birbirinden efsanevi kişileri anlatan yaşanmışlıklar, meyhane masalarındaki sohbetler, ressamca dostluklar, edebiyatla ve sinemayla kurulan diyalog, otostopla cıkılan yolculuklar, 70’li yıllarda Paris, hep hayali kurulan muzeler, şehirler, bir ressamın başında Demokles’in kılıcı gibi duran resim ustaları, renkler, kokular, korkular ve tatlar…
Sanatcı bu yaşanmışlıkları bir sergi ve kitap vesilesiyle aktarma nedenini şoyle ozetliyor:
Bir hayat; tam farkına vardığımda, bu yolun sonunda olduğumu gordum; capraz bir eşleşmenin envanterini yapmak mı, yoksa hesaplaşmak mı? Bence “HİC”biri… Gorsel bir sentez ya da bir gorselliğe saptanamaz bu yaşantı, işte o zaman bir anlatı gerekiyordu; okurun gercek algısını boyamak, başıboşluğun şiirini yazmak, eğer yaşantı bir oyku iceriyorsa! Su yuzeyine cıkan anıları derlemekti beni yonlendiren. Bir portrenin arkasında saklanan gizem, gerideki nesnel icerik her zaman benim bir merak alanım oldu, bir golgenin yansıdığı mekÂn cok onemli; yaşanmışlığa dair eski bir fotoğrafa bakmak gibi… Yeniden boyamak, bir tuvali tekrar kurgulamak; değişen zamanı sorgulamak…

(Tanıtım Bulteninden)

Editor: Ozlem inay Erten

Kitap Adı: Zero Hipotez-Fragmanlar Yazar: Utku Varlık Yayınevi: Bozlu Art Project Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786058333277