
Bu sayıda, feminist politikanın merkezine yerleştirdiğimiz ucretli ve ucretsiz kadın emeğini farklı boyutlarıyla ele alıp inceleyen yazılarla bir kez daha tartışmaya acıyoruz. Kadın emeği feminist politikanın merkezinde yer alıyor cunku ataerkil sistemin başlıca yeniden uretim mekanizmalarından biri, kadınların hane icindeki emek sureci.
İnsanın uretiminden yeniden uretimine, insanın yeniden uretiminden emek gucunun yeniden uretimine uzanan bu emek etkinliği, toplumun yeniden uretimini sağlamakla kalmıyor, sermayenin yeniden uretiminin de başlıca dayanağını oluşturarak, kapitalist sistemin varoluş koşulunu yaratıyor.
Kapitalizmin ucretli kadın emeğini somurusu de ozgul bir bicim alıyor. Dunyanın hemen her yerinde kadın calışanlar emek yoğun alanlarda kumeleniyor, aynı işi yaptıkları halde erkek calışanlardan daha duşuk ucret alıyor, yonetici pozisyonlarda cok az temsil edilebiliyor, ustelik iş yerinde mobbinge, tacize ve şiddete maruz kalıyorlar.
Tum bu baskı ve somuruye karşı feminist bir politika uretebilmek icin kadının emek sureclerinin butunluklu bir analizine ihtiyac var. Boylesi bir analiz, her ozgul alanda kadının ucretli emeğinin ucretsiz hane ici emeği ile birlikte incelenmesini gerektiriyor kuşkusuz. İcinden gectiğimiz kriz koşulları da kadın emeğini ve kadın istihdamını bir kez daha tartışmaya acıyor. Zira krizin kadın istihdamını nasıl etkilediği, krize karşı alınan tedbirlerin kadınların hane icindeki yukunu nasıl ağırlaştırdığı, krizlerle birlikte guc kazanan muhafazakÂr politikaların kadınların hayatını nasıl zorlaştırdığı onemli meseleler olarak karşımızda duruyor.
Kadın emeği hem ataerkil baskının hem de kapitalist somurunun kesişiminde durduğu icin, feminist politikanın ataerkiye ve kapitalizme karşı bir mucadele hattını cizmesi zorunlu hale geliyor. Ayrıca bircok ulkede birbiri ardına patlak veren feminist grevler, kadın emeğini feminist mucadelenin merkezine taşıyor.
Bu sayının kadın emeğinin gunumuz dunyasında taşıdığı ozgullukleri, kadın emeğine yonelik dolaylı / dolaysız politikaları, emek sureclerinde kadınların yaşadığı sorunları tartışmaya kapı aralamasını umut ediyoruz.
Bu Sayıda
Kapitalizm ile Ataerkinin Kesişiminde Kadın Emeği /Gulnur Acar Savran – Melda Yaman
İşgucu Anketlerinden Turkiye’de Ucretli-Ucretsiz Kadın Emeği Uzerine Gozlemler: 2008 Krizinin Etkileri /Senem Oğuz
Kesişimsellik ve Tarihsel Materyalizm: Farklı TÂbiyet Formlarının Butunluğu Sorunu /Sinem Uz- Cihan Ozpınar
Muştereği Kuran Emek: Patriyarkal-Neoliberal Emek-Değer İlişkilerinde Catlaklar /Demet Bolat
Atolyeden Eve: Fason Uretimin İki Ucundaki Kadınların Somuru-Guclenme İkilemi /Cansu Tekin
Kapitalist Ataerkinin Ablukasında Kadınların Sınıf Deneyimleri: İzmir Konfeksiyon Sektorunde Uretim Sureclerinin ve Gundelik Hayatın Cinsiyetci Yapısı /Ayşe Aslan
Feminist Laboratuvarda Bilim, Emek ve Politika /Duygu Kaşdoğan
Ataerki ve Din Kıskacında Gocmen Bakım Emeği /Gaye Yılmaz
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Praksis Dergisi Sayı 52 Yazar: Kolektif Yayınevi: Dipnot Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 216 Ebat: 16 x 24 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9771302861852