Yeni moda: "Proje Cocuk" yetiştirmek!
Cocuklar anne babalarının projelerini gercekleştirmek icin doğuyor!Anne baba yaklaşım tarzları her gecen gun yeni bir isim alıyor. Şu gunlerde moda "Proje Cocuk" ve "Mukemmeliyetci Anne Babalar". Proje cocukları mukemmeliyetci anne babalar yetiştirmektedir.
Modern anne babaların yeni modası "proje cocuk yetiştirmektir".
Peki, neden proje cocuk diyoruz?
Modern anne babaların yeni modası "proje cocuk yetiştirmektir".
Peki, neden proje cocuk diyoruz?
Cunku anne babalar kendi cocukluğunda başaramadıkları arzularını, hayallerini cocuğa aktarıyor ve onu bu beklentilerini karşılayacak bir proje gibi goruyorlar. Bu projelerini gercekleştirmek icin cocuklarının adına karar alıyor ve cocuğa kendi istedikleri yolda ilerlemeleri icin baskı yapıyorlar. Henuz hamilelik doneminde cocuğun hangi okula gideceği, hangi sanat etkinliklerine yoneleceği, ne olacağı belirleniyor. Cocuk anne babalarının gercekleşmemiş arzularını yerine getirecek bir gorevli gibi doğuyor.
Anne Baba; "Bu sucu işlemeyin!
Anne Baba; "Bu sucu işlemeyin!
Cocuğunuz sizin yarım bıraktığınız projenizi, hayalinizi gercekleştirmek icin bu dunya gelmedi. Cocuğunuzun adına kararlar almaktan vazgecin ve onun kişiliğine ve ilgi alanlarına uygun olmayan bir program geliştirip ona devam etmesini beklemeyin. Unutmayın boyle yapmanız cocuk haklarına aykırı ve buyuk bir suc işliyorsunuz. Bunun telafisi de mumkun değil. Cocuğunuz bu şekilde buyuduğunde ilerde cocukluğunu geri veremezsiniz. Lutfen zamanında cocuğunuzun cocukluğunu geri verin ve bu sucu işlemeyin.
Anne Baba; "Ben cocuk olmak istemiyorum!"
Anne Baba; "Ben cocuk olmak istemiyorum!"
Cocuk icin gorev doğar doğmaz başlıyor. Anne baba şartlarını zorlayarak cocuğun onune inanılmaz fırsatlar sunuyor. Cocuğu en iyi oyun gruplarına, anaokullarına gonderiyor. Ozel sanat dersleri aldırıyorlar. Anaokulları da anne babaların bu talebi karşısında oyun okulu olduğunu unutup, eğitim vermeye kalkıyorlar. Boylece cocuk ozgurce oynamak yerine anaokulunda cok ceşitli sanatsal branş dersleriyle karışıyor. Cocukların 0- 6 yaşta ihtiyacları yaşıtlarıyla ozgurce oynamaktır. Fakat anaokullarının yoğun disiplinli eğitim programlarından dolayı cocuk kendini ilkokulda hissediyor.
Anaokulu donemi bitip ilkokul donemi başlayınca da ilerde en yuksek puanları alabileceği okullar tercih ediliyor. Okulların kendi programı yetmiyor gibi anne babalar geleceğe iyi hazırlansın diye okul sonrası da cocuğun programını dolduruyorlar. Hafta ici okuldan sonra, hafta sonu ise tum gun cocuk bir etkinlikten bir etkinliğe koşturuyor ve kendilerini kaybediyor. Burada anne babalar gaddar bir patrondan farksız. İnsan Hakları ve Cocuk Haklarına gore cocukların yaşına uygun olmayan yoğun işlerde calışmasının cocuk haklarına aykırıdır. Anne babaların yaptığı bundan farksızdır. Cunku cocuk para kazanmak icin değil ama anne babalarının ağır beklentilerini karşılamak icin calışıyor ve cocukluklarını yaşayamıyor.
Anne Baba; "Bu kadar beklenti altında eziliyorum".
Anaokulu donemi bitip ilkokul donemi başlayınca da ilerde en yuksek puanları alabileceği okullar tercih ediliyor. Okulların kendi programı yetmiyor gibi anne babalar geleceğe iyi hazırlansın diye okul sonrası da cocuğun programını dolduruyorlar. Hafta ici okuldan sonra, hafta sonu ise tum gun cocuk bir etkinlikten bir etkinliğe koşturuyor ve kendilerini kaybediyor. Burada anne babalar gaddar bir patrondan farksız. İnsan Hakları ve Cocuk Haklarına gore cocukların yaşına uygun olmayan yoğun işlerde calışmasının cocuk haklarına aykırıdır. Anne babaların yaptığı bundan farksızdır. Cunku cocuk para kazanmak icin değil ama anne babalarının ağır beklentilerini karşılamak icin calışıyor ve cocukluklarını yaşayamıyor.
Anne Baba; "Bu kadar beklenti altında eziliyorum".
Anne babalar cocuklarına yaşlarına uygun olmayan programa dahil ederek en buyuk sucu işliyor. Lutfen sevgili anne babalar şimdi kendi cocukluğunuza donun 1 dakika gozlerinizi kapatın ve cocukluğunuzda bir gununuzu nasıl gecirdiğinizi hatırlayın. Eminim coğunuzun yarım gun okuldan sonra akşam kadar arkadaşlarınızla dilediğiniz gibi oynadığınız, hatta yaz akşamları saat dokuzdan once eve girmediğiniz aklınıza gelecektir. Hafta sonu ise tamamen size ait olduğunu hatırladınız.
Peki, şu donemde siz cocuk olmak ister miydiniz?
Peki, şu donemde siz cocuk olmak ister miydiniz?
Zaten cocuklar evde ve okulda 4 duvar arasına mahkum edilmiş. Cocuklar sabah cıkıyor akşamustu eve donuyorlar. Okuldan dondukten sonra da başka bir kursa gidecek halleri kalmıyor. Hafta icinin yorgunluğunu hafta sonu cıkaracakken, hafta sonu da anne babanın istediği programa cocuğun katılması istemiyor ve cocuğun enerjisi kalmıyor. Bu şartlar altında cocuk mutlu olmaz, fiziksel gelişimi dahi yavaşlar. Cocuklar bol bol oynayarak buyur.
Cocuğunuzu projeniz gormemeniz dileğiyle,
Pedagog Psk.Dan. Sevil Yavuz
Cocuğunuzu projeniz gormemeniz dileğiyle,
Pedagog Psk.Dan. Sevil Yavuz