Hayat hikÂyesi romanlarla yarışabilecek, para basma makinesinin mucidi, Jan Potocki’nin 1815’teki intiharından once tamamladığı tek romanı Zaragoza’da Bulunmuş Elyazması. Once unutulmaya terk edilen, ancak yıllar sonra (1958’de) yeniden keşfedilen roman, o gun bugundur fantastik edebiyatın en onemli yapıtları arasında yer alıyor.
Onurlu, soylu, sozune sadık Alphonse von Worden’in yaşamından on dort gunun anlatıldığı romanda; deyim yerindeyse kahramanını olumcul bir labirentin icinde dolaştırıp duruyor Potocki. Bunu yaparken, Kabalist oğretilerden Doğu metinlerine, şovalye anlatılarından ‘binbir gece masalları’na pek cok unsuru harmanlayarak erken modern bir romana imza atıyor.
“Saatler boyle derin bir sessizlik icinde gecerken, bir canın beklenmedik sesi beni şaşkınlıktan urpertti. Can on iki kere caldı. Bilindiği gibi hortlaklar etkilerini, yalnızca gece yarısından, horozun ilk otuşune kadar olan zaman icinde surdururler. Şaşırdığımı soyledim, bunda da haklıydım, cunku can onceki saatleri calmamıştı.”
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Zaragoza’da Bulunmuş El Yazması - Kırmızı Kedi Klasikler Yazar: Jan Potocki Yayınevi: Kırmızı Kedi Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 224 Ebat: 15,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786052987155