
Stephen Kotkin uc ciltlik buyuk emek urunu eserinin bu ilk cildinde, 20. yuzyıl tarihinin şuphesiz en etkili siyasi şahsiyetlerinden Stalin’in Carlık Rusyası’ndan Ekim Devrimi ve sonrasına uzanan 1878-1928 arası “yetişme” surecini anlatıyor. “Stalinizm”in kulucka donemi olarak da okunabilecek bir surec.
Stalin’in genclik donemi ve onun Sovyet iktidarının ilk on yıllık doneminde bir lider olarak sivrilmesinin seyrini anlatıyor bu kitap.
Stalin’in –“o zamanki” adıyla Soso Cugaşvili- yoksul bir ailenin evladı olarak Gurcistan taşrasında gecirdiği cocukluk ve ilk genclik, zorlu bir mahrumiyet hikÂyesidir. Bunu, Tiflis’te bir papaz okulu tecrubesi izler. Dunyayı ve Rusya’yı sarsan cağ donumunde, onun da yonu değişir. Gurcu sosyal milliyetciliğinden etkilenir, onun uzerinden Marksist sosyalizme yonelir.
Kotkin, Stalin’in 1901-1917 yılları arasındaki hayatını, Rusya’da donemin devrimcileri acısından tipik bir “kariyer” olarak anlatır: Gizli siyasi orgutleme faaliyeti, ajitasyon, Sibirya surgunu, hapislik… “Ofke biriktirerek” gecen bir donem…
Kitap, bu tipik kariyer icinde genc Stalin’i ayırt edeni de son derece canlı tasvir ediyor: Kabadayı kulturunden de beslenen bir gozupeklik, yoldaşlarını “duşmanlaştırabilen” bir rekabet ve kuşkuculuk, “sıradan“ kadroları orgutleme kabiliyeti. Sıradan olan veya oyle gorunen bir militanın, liderliğe acılan yolu…
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Stalin-İktidar Paradoksları 1878-1928 Cilt 1 Yazar: Stephen Kotkin Cevirmen: Bİnalİ Selman Yayınevi: İletişim Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 11,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789750524684