Cocuklarınızı rekabetci kişiler değil ahlaklı ve merhametli bireyler olarak nasıl yetiştirebilirsiniz? Prof. Dr. Kemal Sayar ve psikolog Feyza Bağlan�ın kaleme aldığı Koruyucu Psikoloji ebeveynlere cocuk eğitiminde duygusal anlamda rehberlik ediyor
Dokuz yaşındaki cocuk parmağıyla boğaz kesme işareti yaparak olmek istediğini soyluyor, �Olup bilgisayar oyunlarının icine girmek, sadece orada yaşamak istiyorum� diyor. Bir başka cocuğun annesi ise telaşlı, �Onu hep ahlaki değerlere bağlı kalarak buyuttum. Ancak bu durum onun ezilmesine yol acıyor� diye dert yanıyor. Modern cağda anne babalar cocuklarını yetiştirirken adeta ne yapacaklarını bilemiyor. Cocukları kursa gitsin diye uzun saatler calışıyor ve onları goremeden yaşıyor. Cocuklar ise sadece televizyon seyretmek ve bilgisayarda oyun oynamak istiyor. Anne babalık icin artık zaman yok. O halde ac televizyonu!
EBEVEYNLİK DEĞİŞTİ
Ebeveynlikle ilgili pek cok şey de değişime uğruyor. Hal boyle olunca da cocuk yetiştirmek giderek zorlaşıyor. Gecmişte iyi anne babalık dendiğinde cocukları beslemek, duygusal ve sosyal acıdan gelişmelerine yardım etmek anlaşılırdı. Bugun iyi anne babalık aynı zamanda cocukların ne yaptığını yakından gozlemek anlamına geliyor. Peki aileler ne yapmalı da cocukları daha sağlıklı bireyler halinde yetiştirebilsin?
Prof. Dr. Kemal Sayar ve psikolog Feyza Bağlan�ın kaleme aldığı, Timaş Yayınları�ndan cıkan Koruyucu Psikoloji adlı kitap modern dunyada her aileye gerekli olan anne babalık tutumları uzerine kılavuzluk ediyor. İşte Koruyucu Psikoloji adlı kitaptan anne babalar icin yol gosterici bazı ayrıntılar...
Cocuğunuza guvenin kendinize mola verin
Prof. Dr. Kemal Sayar Koruyucu Psikoloji kitabında ebeveynlere tavsiyelerde de bulunuyor: �Pek cok aile cocuklarını nasıl yetiştireceğini bilmiyor. Anne babalar artık kendilerini duşunmekten cocuklarına zaman bulamıyor. Bireycilik ve bencillik on plana cıkıyor. 60�larda insanlar dunyayı değiştirmeye calışırken şimdilerde sadece kendilerini kurtarmaya calışıyor. Cocuklar da populer kulturden daha cok etkileniyor. Genclerin icinde giderek boşluk oluşuyor neye inanacağını bilmiyor. Bu da şiddeti getiriyor. Dolayısıyla anne babalar aşırı koruyucu olmamalı ama uzaktan onlara otoriter yanlarını gostererek ve kucuk hatalar yapmalarına fırsat vermeli. Sağlıklı kuşkular geliştirmeli ve kendilerine de mola vermeyi unutmamalı. Yaptıklarınızın, soylediklerinizden daha onemli olduğunu bilin.�
Pohpohlamayın rehberlik edin
�POHPOHLAMANIN nesi yanlış?� diye duşunebilirsiniz. Ama bir ebeveyn cocuğuna hak etmediği bir ovgude bulunuyorsa cocuk bunun gercekliğine inanmayacağı gibi ebeveynine duyduğu guveni de bir olcude kaybedebilir. Ote yandan cocuklardan �Sıkıldım� kelimesini sık sık duyarız. Bazen onca oyuncaklarına rağmen yapacak bir şey bulamazlar. Bu durumda cocukları eleştirmemek gerekir. �Sıkıldım� aslında �seninle vakit gecirmek istiyorum� demektir. Ona birlikte yapabileceğiniz faaliyetler onerebilirsiniz.
Cumleleri doğru secin
Cocuklarla iletişim kurarken her yaş grubuna farklı yaklaşmak gerekiyor.
6-10 yaş arası iletişimde etkili cumleler: Sende en cok takdir ettiğim nokta..., Seninle oyun oynamak beni mutlu ediyor., Seninle zaman gecirmeyi gercekten cok seviyorum.
11-14 yaş arası iletişimde etkili cumleler: Gercekten ne soylemek istediğini merak ediyorum ve seni dinlemek istiyorum., Bazen kendin olmak cesaret ister. Sence bu konuda seni arkadaşlarından farklı duşunmeye iten sebep ne olabilir?, Yardımın icin gercekten cok teşekkur ederim, benim icin değerliydi.
15 -18 yaş arası iletişimde etkili cumleler: Gercekten zor bir durumdu fakat sen ustesinden geldin tebrik ederim., Sorumluluklarını yerine getirdiğinin farkındayım ve seni takdir ediyorum.
Koşulsuz sevgi hissetmeli Cocuğunuzun resim odevini kendisinin yapmasına fırsat vermeyip siz mi yaptınız? Kızınız yatağını duzelttikten sonra siz yeniden mi duzelttiniz? Peki ya bunları yaparak cocuklarınıza �mukemmel olmayan her şey değersizdir� mesajı verdiğinizin farkında mısınız? Eğer cocuğunuz sebepsiz kişisel beklentiler icindeyse yapıp ettikleri onun tatmin etmiyorsa kararsızlık problemi varsa, eleştirildiğinde dunyası başına yıkılıyorsa mukemmeliyetciliğin yıkıcı kollarında ilerliyor demektir. Onu bu durumdan kurtarmak icin koşulsuz sevgimizi hissettirebilmeli, dikkatini başarılı olmaktan yaşamının amacına yoneltmeliyiz.
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- İyi insan yetiştirme rehberi