Livana; V. yuzyılda Taok eyaletinin yedi sancağından biri olan Ligan Deresi uzerinde bolgenin 1536'da Osmanlı egemenliğine girmesi ile sancak olarak kuruldu ve Erzurum eyaletine bağlandı. İspir'den Macahel'e kadar Coruh boyuna “Livana Sancağı” denildi. Livana'nın adı, bazen “Livane” olarak da telaffuz edilirken idari sınırları ve bağlantıları; Erzurum, Trabzon, Batum sınırları icerisinde değişiklik gosterdi. 1920'li yıllarda Artvin sancak merkezi, vilayet merkezi oldu. Bir donem Rize merkezli Coruh vilayeti kuruldu ve Artvin kaza olarak bağlandı. Yine Artvin, Coruh vilayetinin il merkezi oldu. Daha sonra da il merkezinin kendi adıyla Artvin ili oldu.
Coruh Nehri; Bayburt, İspir, Yusufeli, Artvin merkez ilce ve Borcka'dan gecip Batum Gonya'da Karadeniz'e dokulur. Bu yayın, Coruh boylarını da kapsadığından “Coruh'un Romanı” olarak da tanımlandı. Artvin, esas unsur olarak icinde olduğu Livana ve Coruh'u da kapsadığından şimdiki Artvin'in coğrafi sınırlarının dışına cıkan daha geniş bir alanın tarih ve kultur anlatımına yer
veren bir yayın olarak hazırlandı. Bu alan, zaman zaman bağlı olduğu Trabzon, Batum, Ahıska, Erzurum bolgelerine de ulaştı. Her ne kadar bin yıllık donemle isimlendirilmiş olsa da bağlantısı nedeniyle milat oncesine kadar inen bazı kısa anlatımlara da yer verildi.
Bolgedeki insan ilişkilerine ve insani değerlerine tarihî olaylar arasında yer verilerek olayların gercekleştiği donemdeki devlet ve siyasi ilişkiler, ansiklopedik roman akışı icinde sunulmaya calışılmıştır.
Artvin insanı, devletiyle ve sosyal olaylarla yakinen ilgilenmiştir. Her donemde kendi halinde yaşamış ve kendi yağıyla kavrulmuş olsa da cevresiyle bağlantısını koparmamıştır. Bu cevresiyle ilişkili olma durumu, romana da yansımıştır.
Dunun Livana'sı, seninle bin yıl seninle iki bin yıl yaşamak yetmedi, uc bin yıl yetmedi, Turk yurdu guzel Artvin. Nice bin
yıllara Artvin'im nice bin yıllara...
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Livanada Bin Yıl 1000'den 2000'e 2.Cilt Yazar: Suleyman Havadar Yayınevi: Alter Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 460 Ebat: 13,5 x 23,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051911328