
Etrafımızdaki dunyayı ve kendimizi nasıl anlarız, nasıl “okuruz”? Sarah Dillon’a gore bu sorunun cevabı metinleri okuyuşumuzun palimpsest yoluyla irdelenmesiyle bulunabilir.
Palimpsest, “ustundeki elyazmasından temizlenerek tekrar tekrar kullanılmış parşomen parcası” anlamına geliyor. Bu terimi ilk kez 1845’te Thomas De Quincey bir kavram olarak yaygınlaştırdı. Sarah Dillon, palimpsestin bir metafor olarak kullanımının soykutuğunu cıkarmaya soyunuyor, boylece kuramsal ve eleştirel edebiyat incelemeleri etrafındaki tartışmalara onemli bir katkıda bulunuyor.
Dillon, palimpsestin mantığını ve yapısını araştırıp modern duşunceyi anlama ve ilerletmedeki hayati rolunu gosteriyor. Tarih, oznellik, zamansallık, metafor ve cinsellik kadar farklı kavramları palimpsestin nasıl yeniden bicimlendirdiğini ortaya koyarken, okuma sorununa tekrar tekrar donüyor. Palimpseste getirdiği kuramsal yaklaşımı Thomas De Quincey, D.H. Lawrence, Arthur Conan Doyle, Umberto Eco, Ian McEwan ve H.D.’nin eserlerinin yakın okumasıyla harmanlıyor.
Sarah Dillon, Cambridge Universitesi İngilizce Bolumu’nde oğretim uyesi; feminist edebiyat ve film eleştirmeni ve kuramcısı.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Palimpsest: Edebiyat-Eleştiri-Kuram Yazar: Sarah Dillon Cevirmen: Ferit Burak Aydar Yayınevi: Koc Universitesi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 20 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786059389693