Ejma’’nın ruyası masalsı ve gercek oğelerin ic ice gectiği, zaman mefhumunun giderek belirsizleştiği, gecmişin hic bitmeyen, gunumuzde de yaşamaya devam eden hikÂyelerini anlatıyor. Kim demiş sesin cizilmediğini, kim demiş nefesin bedeni terk ettiğinde ruhun yitip gittiğini, kim demiş?
Ejma’nın Ruyası, Dersim’in tarihsel gecmişine bir ağıt niteliği taşır. Cunku Dersim’de dağların, taşların, ağacların ziyaret kabul edilmesi mistik bir inanc olmaktan cok zamanın icinde kayıp giden ve unutulmamak icin yeryuzune iz bırakan birer insan metaforudur. Masal da burada başlar ve dilden dile, diyardan diyara surgun misali dile dokulur. Sonra o masalın kahramanıyla ansızın bir yerde karşılaşıverirsiniz. Ya da ucsuz bucaksız bir anda kendinizi o masalın icinde kendinizi bulursunuz. Haydar Karataş, Gece Kelebeği Perperk-a Soe ve On İki Dağın Sırrı Romanları’nın ardından ilk oyku kitabı olan Ejma’nın Ruyası’nın icinde yer alan oykuler uc bolumden oluşuyor Masal İnsan, Sayıklamalar ve Tarihsel İnsan.
Haydar Karataş, yalın, icten ve fonksiyonel yazıyor. Dersimi cok guzel anlatıyor onu cok sevdim.
-Vedat Turkali, yazar, romancı-
Haydar Karataş, Turkcemizin Aytmatov’u...
-İsmail Saymaz, gazeteci, yazar-
Haydar Karataş, sesleri ve tarihi silinmiş bir halkın oykulerini, tarihini bizlere aktarıyor. Onun kalemi dağların ardından gelen sesleri yansıtıyor. O sesi iyi dinleyelim. Oğreneceğimiz cok şey var o seste.
-Caroline Stockword, Edebiyat Cevirmeni, Galler PEN Cymru uyesi-
Haydar Karataş canavarcasına yazar damarı olan birisi. Hayvani bir yazar, bunu olumlu anlamda soyluyorum. Yasar Kemal’de de boyle doğadan kaynaklanan bir guc vardır.
-Murathan Mungan, şair, yazar-
…Haydar Karataş yeni donem yazarlar arasında kendine has sese sahip ender isimlerden…
-Burhan Sonmez, yazar-
Haydar Karataş, Dersim’in acılı muziğini kendine ozgu, soluk kesen, masalsı anlatımıyla kulaklarımıza ulaştırıyor.
-Gun Zileli, yazar-
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Ejma'nın Ruyası Yazar: Haydar Karataş Yayınevi: Nota Bene Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786052036020