
Peri masalı soylemi uzerinden turun toplumsal tarihine bir bakışla acılan kitap ardından bu turun koklerine donuyor. Once Straparola ve Basile’nin yazdıklarını inceleyerek İtalya’daki koklerine, ardından da Perrault, Grimm Kardeşler, Hans Christian Andersen, Oscar Wilde, George MacDonald ve Frank Baum’a dek uzanan geniş bir ustalar yelpazesi acılıyor onumuze. Gecen zaman icinde peri masallarının nasıl değiştiği Nazi Almanyası ve Walt Disney orneği uzerinden anlatılıyor. Peri masalı uretiminde kadın yazarların yıkıcı rolune ve bu masallar aracılığıyla uygarlık standartlarının nasıl belirlendiği konusu da derin bir cozumlemeden geciriliyor. Cağdaş peri masalları da unutulmuyor elbette. Dokuz ana bolumden oluşan bu kitap peri masallarının veya aslında hicbir masalın gorunduğu gibi olmadığını, sadece masal olmadıklarını anlamak isteyenler icin mucevher niteliğinde kusursuz bir calışma.
“Uzun zamandır bu konuda ortaya cıkmış en iddialı calışma.” –The Times Educational Supplement
“Charles Perrault’dan 21. yuzyıla dek yazılı peri masallarının gelişimini izlerken, Zipes bunların ‘uygarlık’ uzerine bir soylem oluşturduğunu savlıyor . . . . Klasisizm ve klasik peri masalları kavramlarına acıkca politik bir kavrayış getirmeye calışıyor.”
–The Journal of American Folklore-
(Tanıtım Bulteninden)
Kapak: Fusun Turcan Elmasoğlu
Editor: Seda Cakmakcıoğlu Şan
Kitap Adı: Peri Masalları ve Yıkma Sanatı Yazar: Jack Zipes Cevirmen: Zeynep Ciftci Kanburoğlu Yayınevi: Alfa Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12 x 20 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051717036