Eski beşikler & bebek karyolaları
Riskleri: 10 yıldan daha eski olan bebek karyola veya beşiklerinin guvenlik standartları, genellikle gunumuzde uretilenlerin standartlarına uygun olmayabilir, orneğin karyolanın parmaklıkları bebeğinizin vucudu icin yeterince geniş olsa da, başı icin yeterli olmayabilir. Bu da bebeğinizin bu parmaklıklardan aşağıya doğru kaymasına ve başının parmaklıklar arasında sıkışmasına neden olabilir.
Nasıl onleyebilirsiniz? Karyolanın parmaklıkları arasındaki mesafenin, bebeğinizin başının araya sıkışmaması icin altı santimden fazla olmamasına dikkat edin. Ayrıca bebeğinizin başını veya vucudunun bir bolumunu sokmaması icin şilte ile karyola arasında iki parmaktan daha az boşluk olması gerekir. Beşiğin herhangi bir tarafında kırık veya catlak olmaması, boyalarının dokulmemiş olması ve keskin kenarlarının bulunmaması da cok onemli. Bazı yeni beşik modellerinde bulunan dekoratif yatak başlıkları ve beşiğin kenarlarında bulunan direkler de, bebeklerin kıyafetlerinin buralara takılarak boğulmasına sebep olabileceği icin tehlikeli olabilir.
Plastik torbalar
Riskleri: ingiltere'de bulunan Muşteri Urun Guvenliği Komisyonu'na gore. boğulmalara bağlı bebek olumlerine neden olan faktorler arasında ikinci sırada plastik torbalar bulunuyor. Bu tehlike 3 ila 6 aylıkken torbayı kafasına gecirebilme becerisi bulunan, ancak onu cıkartamayan bebekler arasında cok daha fazla artıyor. Bu durum, plastik torbaların bebeğin hava yollarına kacabilecek yerlere konulduğu zaman, 60 saniyeden daha kısa bir surede olumcul olmasına neden oluyor.
Nasıl onleyebilirsiniz? Evde bulunan tum plastik torbalan bebeğinizin ulaşamayacağı, kilitli bir dolaba koyun. Banyoda veya mutfakta plastik cop torbası kullanmayın. Kuru temizlemeye verdiğiniz eşyaları dolaba koymadan once uzerlerindeki plastik poşetleri mutlaka cıkartın.
Peluş oyuncaklar ve nevresim takımları
Riskleri: Herkesin bildiği uzere yeni doğmuş bebekleri uyurken yuzustu yatırmak, ani bebek olumu oranlarını artırıyor. Ancak uykuda bebekleri bekleyen diğer tehlikeler tam olarak bilinmiyor, orneğin bebeklerin yatağına yastık ve peluş oyuncaklar koymak ya da onunla beraber uyumak da bebeğinizin boğulma riskini artıran etkenler arasında. Ayrıca yatağın olculerine uymayan şilteler ve duzgun bir şekilde gecirilmemiş nevresimler de bebekler icin tehlike yaratıyor.
Nasıl onleyebilirsiniz? Bebeğinizi hicbir zaman yumuşak bir yuzey uzerine, yuzustu yatırmayın. Karyolasının icinde yumuşak ortu, battaniye, yastık, doldurulmuş peluş oyuncak bırakmayın. Şiltenin karyolaya, nevresimin de yorgana uygun olcude olduğundan emin olun. Ayrıca eğer varsa, dekoratif olarak kullanılan yatak başlarını mutlaka cıkarın.
Doğru şekilde yerleştirilmeyen araba koltukları
Riskleri: Araba koltukları, doğru şekilde yerleştirildikleri surece, araba kazalarındaki bebek olum riskini yuzde 71 oranında azaltıyor. Ancak araştırmalar, coğu ebeveynin bebek koltuğunu nasıl yerleştirmesi gerektiğini bilmediğini gosteriyor.
Nasıl onleyebilirsiniz? Bir yaşına gelene ve en az dokuz kilo olana kadar bebeğinizin koltuğunu arabanın arka tarafına bakacak şekilde yerleştirin. Eğer bebeğiniz bir yaşını doldurmuşsa ve yine de 9 kilodan daha zayıfsa, koltuğunun yonunu değiştirmeyin. Bebek koltuğunu asla arabanın on koltuğuna koymayın. Bebek, arabanın arkasına bakan koltukta otursa bile, kaza esnasında acılan hava yastığı ona ciddi bir şekilde zarar verebilir. Ayrıca bebek koltuğunun emniyet kemerinin yeterince sıkı olmasına ozen gosterin ancak emniyet kemeriyle bebeğinizin koprucuk kemiği arasında bir parmağın kalınlığını gecmeyecek şekilde bir boşluk bırakın.
İci su dolu kuvet ve kovalar
Riskleri: 6 ila 11 aylık bebeklerin kendi kendine oturabilmesi, onları yıkarken bir sureliğine de olsa yalnız bırakması icin anne ve babalarını teşvik edebilir. Genelde bebekleri yıkarken kullanılan kuvet koltuklarının da guvenli olduğu duşunulur. Ancak bu oldukca yanlış bir inanış. Cunku koltukta oturuyor olsalar bile. bebekler yine de kayarak suya duşebilirler. Tuvaletler ve ici su dolu kovalar da bebeklerin icine duşebilecekleri tehlikeli alanlardır.
Nasıl onleyebilirsiniz? Bebeğinizi yıkarken daima yanında durun ve mumkun olduğunca az su kullanın. Birkac dakikalığına bile olsa yanından ayrılmanız gerekiyorsa, onu da yanınıza alın. Banyonun kapısını ve tuvaletin kapağını daima kapalı tutun, evde ya da bahcede ici su dolu kova veya buyuk kap - kacak bulundurmayın.
Bebeklerin ulaşabilecekleri yerlere bırakılan el cantaları
Riskleri: Coğumuz, yorgun bir iş gununden sonra eve geldiğinde cantasını nereye koyduğunu cok onemsemez ve gelişiguzel bir yere atar. Ancak bu cantaların ici kesici (tırnak torpusu), delici (kalem), zehirli Ulac ve kozmetik urunler) ve bebeğinizin yutabileceği (bozuk para veya ataş) gıbî tehlikeli nesnelerle doludur.
Nasıl onleyebilirsiniz? Eve girdiğine zaman, cantanızı bebeğinizin ulaşamayacağı yukseklikte bir yere koyun ve asla yerde bırakmayın.
Boyuna takılan emzik ipleri
Riskleri: Bebeğinizin emziğini duzenli olarak kontrol edin. Emzik ucunun sapına sıkıca takılı olduğundan emin olun. Aksi takdirde emzik ucu cıkarak, bebeğinizin boğulmasına neden olabilir. Ayrıca bebeğinizin giysilerinin uzerine, emzik ipi gibi boynunun etrafını dolanıp Doğabilecek uzunlukta zincir ve ip benzeri şeyleri kesinlikle takmayın.
Nasıl onleyebilirsiniz? 17 cm. den uzun olan emzik iplerini ve kurdeleleri bebeğinizin boynuna asmayın. 17 cm.'den daha uzun olan emzik ipleri, boynuna dolanarak bebeğinizin boğulmasına neden olabilir.
Gıda boğulmaları
Riskleri: Dişleri tamamlanmayan, ağız ve solunum yolları cok kucuk olan bebekler buyuk parcalı besinleri ciğneyemezler. Cekirdekli kiraz, karpuz, şeftali, elma. armut, ciğ havuc ve patlamış mısır bebeğiniz icin tehlikeli olabilir.
Nasıl onleyebilirsiniz? Bebeğinize sert besinierı rendeleyerek ya da pure haline getirerek yedirin. Peynir, sosis ve uzum gibi bazı yumuşak besinler de boğulma tehlikesi yaratabileceğinden ince ince dilimlenerek, varsa kabuğu cıkarılarak verilmeli. Ayrıca bebeğinize tum besinleri ya pure haline getirerek ya da ısırabileceği olculerde kuculterek yedirin.
Mobilyalar
Riskleri: Bebeğiniz kendi başına oturmaya başladığında onu tek başına koltuğun veya yatağın uzerine bırakmak isteyebilirsiniz. Ancak bunu sakın yapmayın. Cunku 6 ila 12 aylık bebekler arasında en sık gorulen sakatlamalardan biri. mobilyaların uzerinden duşerek oluşan kırıklardır.
Nasıl onleyebilirsiniz? Bebeğinizi, elinizin uzanamayacağı bir mesafeye oturtmayın. Eğer taşıma koltuğundaysa. kemerlerinin sıkıca bağlanmış olmasına dikkat edin.
Yurutecler
Riskleri: Her yıl binlerce cocuk yurutecteyken merdivenden duştuğu icin ciddi bir şekilde yaralanmaktadır. Ayrıca yurutecler, yapılan bircok araştırmaya gore bebeklerin normal, motor ve zihinsel gelişimlerini gecici olarak geciktirebiliyor.
Nasıl onleyebilirsiniz? Amerikan Pediatri Birliği'ne gore bebeğin gelişimine yardımcı olduğu duşunulen bu tur aracların kesinlikle kullanılmaması ve bebeğin herhangi bir aletin yardımı olmadan yurumeyi oğrenmesi gerekiyor.
Derya Soğuk/Formsanté Bebek - Mayıs 2010
__________________
Bebek guvenliği icin alınabilecek 10 onlem
Kadınca0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Bebek guvenliği icin alınabilecek 10 onlem