Behice Boran'ın Mektupları- 2 (1932-1986)
"...ben hapis yatmakla ayrı bir cile, meşakkat cekiyor da değilim, bir kahramanlık da değil mahpus yatmak. Bir 'acıma duvarı'nın duvarı da değiliz. Hicbir yerde, hicbir zaman sosyalizme giden yol; dikensiz, taşsız, dumduz, 'şahane' bir yol olmamış. Yuzyılların otesinden surup gelen mucadelede; hapse atılanların, haksızlığa ve bin turlu belaya uğrayanların biz ne ilkiyiz, ne de sonuncusu olacağız. Bir cile soz konusu olacaksa, buna insanlığın genel cilesidir denebilir ancak, iceride de cekilir dışarıda da. Ama ben bu duzeyde ve anlamda dahi 'cile' sozcuğunu ve bu sozcuğun ifade ettiği duşunce ve bakış acısını sevmiyorum. Bilimsel acıdan gercekci ve gecerli, ahlaki acıdan haklı bir davaya inanış ve kendini veriştir bu sadece. Ne cile, ne fedakÂrlık, ne kahramanlık soz konusudur aslında. Bunların hepsi var olabilir, ama sorunun ozu, aslı bunlar değildir. Bireysel acıdan ve duzeyde, sadece insan olmanın gereğidir. İnsan olmak da kolay değil elbette. Ama insan olmanın zorluğundan ne yakınılır, ne ovunulur. İnsan olmanın gereklerini yerine getirmekten mutluluk duyulabilir, duyulmalıdır ancak. Bu yazdıklarım biraz 'edebiyat', 'suslu sozler' gibi gelebilir. Hatta 'bu da bir ceşit ovunme' denebilir. Değil oysa. Gercekten doğru bildiğim, inandığım bir anlayış bu. Boyle bir 'insan olma' cizgisine ben varabildiğimi de iddia etmiyorum. Ama isterdim, amacımdır."
Behice Boran, 29 Kasım 1973.

Baskı Yılı: 2013

Dili: Turkce
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları
Kitap Adı: Behice Boran'ın Mektupları 2 ( 1932-1986 ) Yazar: Tuğba Yıldırım , Tuba Akekmekci Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789753332927