Otomobil koltuğu, kucuk cocukların seyahat sırasında zarar gormelerini engelleyen en onemli unsur olmakla birlikte, yanlış kullanımı cocuğa yarar yerine zarar da verebilir.

En iyi koltuk hangisi? Otomobil koltuklarının turleri nelerdir? Bebek koltuğu nasıl yerleştirilir? Cocuk koltukları nasıl olmalıdır? Yukseltici koltuklar nelerdir? Koltuk kullanımında onemli temel noktalar nelerdir? Cocuğu koltuğa yerleştirdikten sonrane yapılmalıdır? Otomobil koltuğunun pozisyonu nasıl olmalıdır? Yeni Sistem latch nedir? Cocuğunuz normal koltukta emniyet kemeri takarak seyahate hazır mıdır?

En iyi koltuk hangisi?
Cocuğun kilo ve boyuna en iyi uyandır. Koltuğun daha pahalı olması bazen sadece eklenen ve belki de kullanımı zorlaştıracak ozelliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Koltuk alışverişine cıktığınızda mutlaka cocuğunuzu oturtarak deneyin. Turleri nelerdir? Bebek koltuğu (0 - 1 yaş) Hem bebek hem de cocuk icin kullanılanlar One bakan yukseltici koltuklar Bebek koltuğu
Arka tampona bakacak şekilde yerleştirilir Bebek 9 kilo olana dek kullanılır. Kucuk ve portatiftir. 3 - 5 noktadan gecen bağlama sistemleri vardır. Bazılarının uzerine oturabileceği bir tablası vardır. Bu, her defasında koltuğu bağlayıp sokme gereğini ortadan kaldıracağı icin daha pratiktir. Bebeği koltuğa yerleştirip emniyet kemerlerini bağladıktan sonra koltuk, tablasına gecirilir. Bazı bebek koltuklarında ust ağırlık sınırı 10 - 15 kg olabilmektedir. Eğer cocuğunuzun boyu ve ağırlığı limitlere cabuk ulaşmış ancak henuz 1 yaşına gelmemişse, bu tur koltukları aramalısınız. Bebek-cocuk koltukları:
Daha buyuk ve ağırdır. Yenidoğan bebeğe cok uygun olmayabilir. Bebek 1 yaşına bastığı ve en az 9 kg olduğu zamana dek, arka tampona bakar şekilde kullanılmalıdır. 1 yaşını ve 9 kg.'ı aşan cocuklar one bakarak oturabilirler. Bu aşamada koltuk dikleştirilmeli, emniyet kemeri cocuğun omuz seviyesine cıkarılmalıdır.
Yukseltici koltuklar:

Cocuğunuzun kilosu en ust sınıra gelmiş ve kulakları oturduğu koltuğun kenarını geciyorsa, artık yukseltici koltuğa gecebilir. Bu tur koltuklar, cocuğu emniyet kemerinin doğru takılabilmesi icin gereken seviyeye yukseltmeye yarar.

Koltuk kullanımında onemli temel noktalar

Bebeğinizi doğumundan sonra hastaneden eve gotururken mutlaka araba koltuğuyla taşıyın. Yaşam boyu emniyet kemeri kullanma alışkanlığının temelini atmış olun! Kullanım kılavuzunu dikkatle okuyun ve kolay ulaşacağınız bir yerde bulundurun. Koltuğu doğru yerleştirmek icin kendi otomobilinizin kullanma kılavuzuna başvurmanız gerekebilir. Cocuklar her zaman arka koltukta seyahat etmelidir. Sağ on koltukta hava yastığı bulunan otomobillerde arkaya donuk kullanılan bebek koltuklarını asla koymayın. Bebeği koltuğa, koltuğu da otomobile emniyet kemeriyle bağlamayı unutmayın. Koltuğa yerleştirdikten sonra:
Emniyet kemerini cocuğa uygun kemer cıkışlarından gecirerek kullanın ve gergin olarak takın. Kemerin bacak arasından gecebileceği tarzda giydirin (Bacağı ayrık olmayan butun tulum olmaz!) Giysisinin kalınlığına gore kemeri gevşetin Soğuk havalarda battaniyeyi kemerin altına değil, ustune ortup, yanlara sıkıştırın. Bebeğin one doğru kaymasını onlemek icin, koltuğun yanlarını ve bacak arasını rulolarla desteklemek gerekebilir. Koltuk tespiti ve pozisyonu:
Cocuğun yaşına ve kilosuna gore arkaya veya one bakacak şekilde yerleştirin. Otomobil kemerini doğru yerlerden gecirerek koltuğu sabitleyin. (Kullanım kılavuzuna bakın!) Koltuğu one doğru cekerek kemerin sıkılığını kontrol edin. Yanlara ve one doğru hareket etmemeli. Bebeğin kafası one duşuyorsa, koltuk yeterince arkaya yatırılmamış demektir. 45 derece acı yapana dek geriye doğru itin. Bu ayar bazı koltuklarda mevcuttur. Eğer yoksa, koltuğun on tarafını bir rulo yerleştirerek biraz kaldırabilirisiniz.
Cocuğunuz normal koltukta emniyet kemeri takarak seyahate hazır mı?

Emniyet kemerleri erişkinlere gore yapılmıştır. Bu nedenle cocuğunuzu mumkun olan en uzun sure ozel koltuğunda taşımalısınız. Buyuduğunde, emniyet kemerlerinin ona uyup uymadığından emin olmalısınız. Bu donemde cocuğunuz genellikle 8-12 yaşlarında, 140 cm boydadır.

Bunlara dikkat!
Omuz kemeri, boyun ya da boğazından değil goğsunden aşağı inmelidir. Kucak kemeri karnından değil tam kalca hizasından gecmelidir. Cocuk dizleri bukuk olarak oturduğunda bacakları aşağı sallanmalıdır. Kemeri asla kolunun altından yada sırtından gecirmeyin Sadece kucak kemeri varsa sıkıca kalcasını cevrelemeli, karnının ustunden gecmemelidir. Merak edilenler:
Marketteki alışveriş arabalarına cocuğunuzu oturtmayın! Otomobil koltuğuyla koymuş bile olsanız, koltuğun ağırlığıyla araba devrilebileceği icin bu son derece tehlikelidir. Onun yerine bebeğinizi sırt cantasında, kanguruda ya da kendi pusetinde taşıyabilirsiniz. Bebeğinizi prematureyse, hastaneden cıkmadan once otomobil koltuğuna yerleştirilmeli ve kalp hızı, kandaki oksijen duzeyi, solunum duzeninin etkilenmediği gozlendikten sonra seyahatine izin verilmelidir. Cocuğunuz 9 kilo olmuş ancak 1 yaşına basmadıysa, kullanım ust sınırı 10-15 kg olan koltukları secmelisiniz. Arkaya bakarak oturtmaya devam etmelisiniz. Arka koltukta sadece kalcadan bağlanan kemerler varsa, bu kemerler bebek ve cocuk koltuğunda kullanılabilir, ancak booster (yukseltici) koltuklarda kullanılamaz (vucudun ust kısmını koruyamadığı icin) Merak edilenler:Arabanızda hava yastığı varsa, arkaya bakan bebek koltuklarının bu tur otomobillerde kullanımı risklidir. Eğer şofor yanında (sağ on) hava yastığı bulunuyorsa, bebek koltuğu asla on tarafa konmamalıdır. Duşuk hızlı bir carpmada bile yastık şişip, koltuğa hızla carparak, beyin kanaması ve olume neden olabilir. One bakan koltuklarda seyahat eden cocuklar da risk altındadır. Okul yaşındaki cocuklar bile arka koltukta seyahat etmelidir. Eğer on koltuğa oturacaksa, koltuk olabildiğince geriye itilmeli ve emniyet kemeri bağlanmalıdır. Oylelikle hava yastığından korunabilir. Yan hava yastıkları varsa, cocukların oturduğu tarafa yakınsa tehlikeli olabilir. Koltuğun yerleşimiyle ilgili kullanım kılavuzunu okuyun.
__________________