
Şerif Mardin… Sosyolog, tarihci, entelektuel…Bağımsız ve aykırı bir kişilik…Herhangi bir grup ve cevreyle kolayca ortuşmeyen soylemlerin sahibi. Yıllar icinde, cevresindeki hicbir yorungenin cazibesine kapılmadığından kendine ait bir dil ve okunmaya değer derinlikli bir dunya inşa ediyor.
Şerif Mardin’in calışmalarına baktığımızda oncelikle teorik bir cerce¬ve¬nin nasıl kurulacağını ve sonra toplumla ilgili metodolojik bir birikim ha¬linde genişleyen soruların nasıl sorulacağını tespit ediyo¬ruz. Mardin’in sis¬temli eleştirileri sıkı bir metodoloji uzerinden git¬mektedir. Hem eleş¬tirel olabilmek, hem bir metodolojiye sÂdık kal¬mak ve buradan da ozgun bir “soylem” uretebilmek kuşkusuz sosyal bilimler icin ideal cer¬ceve sa¬yıl¬malı¬dır. Şerif Mardin’in değişik do¬nemlerde yazdığı kitapların, bir ara¬ya getiril¬diğinde bir butunluk arz etmesi bu sebepledir. Onun me¬todolo¬jisinde Mer¬kez-Cevre ilişkileri, İdeolojiler, Din Sosyolojisi, Yeni Osman¬lılar ve Jon Turkler, Turk Modernleşmesi, Kultur ve Kimlik so¬runları, Turk Edebiyatı vb. ko¬nular koşe başlarını tutmaktadır. Mardin, kendi epis¬temolojik oncul¬lerini kullanarak tum bu başlıkları tutarlı bir argu¬manlar zinciri ha¬line ge¬tirebilmiştir.
“Harita” metaforu Mardin’in onem¬li metafor¬larından biridir ve Turkiye’de kişilerin dunyayı kendi kalıp¬larına gore nasıl algıladıklarını goster¬mesi bakımından son derece faydalıdır. Mardin, icinde bulunduğu¬muz zihniyet dunyaları¬nın “haritası”nı cıkarır. Keskin hatlarla cizili olmayan bir “toplum hari¬tası”dır bu. Kendine ozgu bir “bilişsel stil”dir. Burada gercekler, oldukla¬rı gibi gorunmezler, cunku top¬lum kendi ic dunyasında gorunenlerden ol¬dukca farklı bir tablo cizer. İdeolojinin klasik tanımına gondermede bu¬lunacak olur¬sak, toplum¬sal ger¬ceklikler gorunenleri gizler ama etkisi cok daha derinlere uza¬nır. İdeolojik ve kulturel farklılıklar da bu harita uze¬rinde işaretlen¬miştir. Tepkiler, is¬yanlar, ice kapanmalar ve koklu bir kopuşu tec¬rube eden kişi ve grupların boşlukları tamamen bu harita uze¬rinde yer alır. Bu bağlamda Mardin, “boşluk” duşuncesine ver¬diği onemle, mevcut sosyal bilimci tipinden ayrılır.
Şerif Mardin’in zengin bir işcilik ve ustalıkla orduğu yapıtları her bakımdan okunmaya ve yorumlanmaya değerdir.
Sayfa Sayısı: 315
Baskı Yılı: 2008
Dili: Turkce
Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
Kitap Adı: Şerif Mardin Okumaları Yazar: Şerif Mardin Yayınevi: Doğu Batı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2008 Dil: Turkce Barkod: 9789758717415