17 Nisan 1940 tarihli yasayla kurulan ve tamamen Turkiye'ye ozgu eğitim kurumları olan Koy Enstituleri, uzerinde en cok konuşulan, tartışılan kurumlardan biridir. Koylerde calışacak oğretmenler, tarım ve sağlık gorevlileri yetiştirerek, koyleri bir an once kalkındırma ereği guden, uretime donuk bir eğitim anlayışıyla faaliyet gosteren bu kurumlar, cok partili rejime gecildikten sonra tutucu cevrelerin ve Demokrat Parti'nin yoğun eleştirileriyle karşılaştı. Ve eğitim programları, once klasik ilkoğretmen okullarının programıyla birleştirilen Koy Enstituleri, sonunda tumuyle kapatıldı.

Koy Enstitusu Yılları, bu kurum icinden yetişen bir yazarın, Talip Apaydın'ın kaleme aldığı, oğrencilik yıllarına ilişkin anılarından oluşuyor. Koy Enstitulerinin kurucusu Hakkı Tonguc'la son goruşmelerinde, Tonguc'un "Enstitu'ye nasıl girdiniz, nasıl okudunuz, bu duruma nasıl geldiniz, biriniz bunu anlatın" sozu uzerine, "Gec de olsa, ben bu gorevi yerine getiriyorum" diyen Apaydın, her zamanki duru ve icten anlatımıyla Koy Enstituleri gerceğini birinci ağızdan aktarıyor.

Sayfa Sayısı: 211

Baskı Yılı: 2009

Dili: Turkce
Yayınevi: Literatur Yayıncılık
Kitap Adı: Koy Enstitusu Yılları Yazar: Talip Apaydın Yayınevi: Literatur Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2009 Dil: Turkce Barkod: 9789750404924