Dunya edebiyat eleştirisi literaturune onemli katkılarda bulunan Northrop Frye'ın, bugun artık "kult" kabul edilen eseri Eleştirinin Anatomisi artık Turkce'de. Bu eser, Frye'ın kendi deyimiyle, "edebi eleştirinin kapsamı, kuramı, prensipleri ve tekniklerine toplu bir bakış sağlama olasılığı uzerine, sozcuğun tam anlamıyla bir deney ya da tamamlanmamış bir girişim"dir. Ozellikle eleştirmenlerin ve edebiyat oğrencilerinin "uygulamalı bir fayda" sağlamalarını hedefleyerek kaleme aldığı bu dort buyuk denemesinde Frye edebiyat eleştirisinin sadece edebiyatla kısıtlı duşunulemeyeceğini ortaya koyuyor. Frye, edebiyat eleştirisini "Yaratma ve bilgi, sanat ve bilim, mit ve kavram arasındaki kopmuş ilişkileri yeniden ureten bir faaliyet" olarak goruyor. Kitabın, "Dort Deneme"yi kavrayan ve duşunsel bağlamına yerleştiren onsoz ve sonuc bolumleri, Frye'ın bu anlayışını tum derinliğiyle ortaya koyuyor. Eleştirinin Anatomisi, edebiyat uzamının tum sakinlerine, ozellikle de Turkiye'deki edebiyat eleştirisi calışmalarına ilham verecek bir armağan olarak gorulebilir. Frye, dÂhi olup olmadığı meselesini bir yana bırakırsak, beni etkilemeyi surduruyor. Frye'ın, Sanatın Buyuk Şifresi'ni kırmak icin sonsuz bir zamana sahipmişcesine yazdığını gorduğumde, istemeyerek de olsa duygulanıyorum.
Âlimler, Frye'ın yazdığı sayfalarda, yalnızlıklarını hafifleten faydalı nasihatler ve emsaller bulacaklardır.
-Harold Bloom-
Eleştirinin Anatomisi dunya eleştiri tarihinin 'klasik'lerinden biridir. Frye'ın bu kitabında kurduğu ya da kurmaya calıştığı sistematiği benimsemeseniz dahi, kitap bircok şey duşundurecek, zihin acacak, kısacası, edebiyata bakışınızı zenginleştirecektir.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 432
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Eleştirinin Anatomisi Yazar: Northrop Frye Cevirmen: Hande Kocak Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9789755399782