Bu kitap, cağdaş Turk şiirinin buyuk ustatlarından Buyuk Doğu dergisinin kurucusu, şair ve yazar Necip Fazıl Kısakurek’in 1943-1961 yılları arasında Demokrat Partinin (DP) lideri Başbakan Adnan Menderes’e yazdığı mektupların ilginc ve hazin bir hikÂyesidir. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivinde bulunan ve ilk defa bu kitapla gun ışığına cıkan bu mektup ve belgelerde, Necip Fazıl’ın Buyuk Doğu’yu cıkarmak icin verdiği inanılmaz buyuk mucadeleyi, karşılaştığı akıl almaz siyasî engelleri, CHP ve hukûmeti tarafından hakkında tutulan raporları, dergiyi kapatma kararlarını, hapis gunlerini, aldığı yardımları, cektiği sıkıntıları ve mucadeleci kişiliğinin butun yonlerini bulmak mumkun.
Bu calışma, şair Necip Fazıl’ın bir başka yonunu; dÂva adamı kimliğini daha yakından tanıtırken siyasî mucadelesini, İslÂmî duşuncenin Buyuk Doğu ile birlikte nasıl bir surecten gectiğini gozler onune seriyor. Ayrıca kitapta yer alan mektup ve belgeler, Necip Fazıl’ın CHP’ye yonelik eleştirilerini, CHP’nin ona bakışını, Adnan Menderes’e ve DP’ye ve donemin bazı burokratlarına ilişkin duşuncelerini de olanca acıklığıyla yansıtırken Başbakan Adnan Menderes’in Necip Fazıl’la ve basınla olan ilişkilerine de ışık tutuyor. Bu calışmanın belki de en onemli ozelliği 27 Mayıs 1960 askerî darbesine adım adım nasıl gidildiğini yalın bir şekilde gostermesidir. “Muhterem Efendim” / Necip Fazıl’dan Menderes’e Mektuplar’ın yakın tarihimizin karanlıkta kalmaya devam eden gerceklerine ışık tutması dileğiyle.
(Tanııtm Bulteninden)
Dizi Yonetmeni: Mehmet Erdoğan
Kapak Tasarım: Ali Kaya
Kitap Adı: Necip Fazıl'dan Menderes'e Mektuplar Yazar: Alaattin Karaca Yayınevi: Kopernik Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789752439481