
G. Orwell ve A. Huxley gibi yazarların oncusu ve esin kaynağı olan Zamyatin, onlardan cok daha once yazdığı Biz ile totalitarizm tehlikesine işaret ederek, anti-utopyayı radikal bir eleştiri silahına donuşturmuştur. Butunluklu, bitmiş bir topluma karşı olan Zamyatin Biz'de, boylesi bir toplumun olumsuzluklarını anlatır. 26. yuzyılda gecen romanda insan doğadan ve kendi "ben"liğinden koparılmış, "Biz"leşerek teknolojiye ve burokratik devlete teslim olmuştur. Kişisellik yoktur... İnsanların adları değil, numaraları vardır. Saydam, cam duvarların arkasında yaşayan insanların her dakikası devletce belirlenmekte, denetlenmektedir. Erkek ve dişi numaralar yalnızca, izin belgeleriyle onceden belirlenmiş sevişme saatlerinde birbirlerini ziyaret ettikleri zaman perdeleri indirme hakkına sahiptirler. Zamyatin "gercek edebiyatın guvenilir ve gayretkeş gorevliler tarafından değil, ancak aykırı ve asi ruhlular, cılgınlar ve hayalciler tarafından gercekleştirilebileceğini" savunarak resmi goruşlere karşı cıkmış, kuşağının en radikal isimlerinden biri olmuştur.
Buyuk Birader insanlara ne ozgurluk ne de mutluluk vaat etmektedir; hic kimse icin kurtuluş yoktur. Zamyatin'in getirdiği tartışma ise duşunen ve hayal eden insan icin ozgurluk ve mutluluğun ozdeş kavramlar olduğudur.(...) Ozgurluk mutsuzluğa gebe olmak zorunda değildir Zamyatin'de. Başkaldırmak, alışılagelmiş olanla mucadele etmek acı verir gerci ama "dunu bugun, bugunu de dun" olarak yaşamak daha zordur. Zamyatin'in utopyası kesintisiz bir mucadeledir; bugune daima yarının gozuyle bakarak, kendi kurduğunu, kurumlaşmaya başladığı andan itibaren yeniden yıkarak surdurulen bir mucadele. Utopya, Zamyatin icin bir ufuktur; ona surekli olarak yaklaşılır ancak varılamaz. "Vardık", teslim olmaktır, gercek sorular ise "Neden" ve "Peki sonra ne olacak?"tır.
Bulent Somay, 1988 / Onsoz'den
İnce Kapak:
Sayfa Sayısı: 208
Baskı Yılı: 2010
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Biz Yazar: Yevgeny Zamyatin Cevirmen: Fusun Tulek Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9789755391243