Altı yuz yıl hukum suren uc kıtaya yayılmış Osmanlı İmparatorluğu dağılırken kendini Osmanlı sayan insanların hayatları da paramparca oldu. Bu coğrafyada yeni bir dunya kurup eskisini yıkmak gerektiğine inananların iktidarları sırasında bolge halkları, temeline dinamit konulmuş bir binanın parcacıkları gibi şiddetle sağa sola savruldular. İmparatorluğun batısında yer alan Rumeli topraklarında yaşayan halklar da dinsel ve etnik kokenlerine gore acımasızca darmadağın edilip bu sarsıntıdan nasiplerini aldılar. Aynı catı altında yaşayan akrabalar bile yabancılaştırıldı. Savaşlar, muhasaralar, isyanlar, surgunler ve gocler birbirini takip etti. Meric'in suları, Sofulu ve Edekoy'u ortadan bolup Yunanistan ve Turkiye arasında sınır olmadan once Sofulu'da Musluman, Hıristiyan ve Yahudiler henuz birbirlerini otelememiş ve otekileştirmemişlerdi. O zamanlar duğunler, bayramlar, cenazelerde birarada olunur, hoca, haham, papaz dostca sohbet edebilirken aralarına ayrılık tohumları ekilmemiş insanlar birlikte yaşarlardı.
Ebruli bir ipliğe benzeyen ailemin fertleri, ayrılık ruzgarlarına, goclere, surgunlere ve kıyımlara goğus gererken birbirlerinden kopmamaya, gecmişlerini ve geleceklerini kaybetmemeye, bunun icin de en kucuk umut kırıntılarına tutunmaya calıştılar. Anneannem, kendi anneannesinin gercek adını hicbir zaman bilmedi. Yahudi olan anneannesinin asıl adı Selanik'te Musluman dedesi ile evlendikten sonra gecen zaman icinde unutulmuştu. 1900'lu yılların başlarında yaşayan Tatar Mahmut Ağa'nın, Emine Hanım'ın, Abdullah Efendi'nin, Nefise Hanım'ın, kucuk Hasan'ın, ablaları Habibe ve Lebibe'nin, ailenin birer ferdi sayılan Raşel'in ve Katina'nın isimlerini ise cok şukur ben hala biliyor, hala hatırlıyorum. Bu romanı Habibe, Lebibe ve Hasan kardeşler ile hayatı goc yollarından gecen tum insanlara armağan ediyorum.
-Sabriye Cemboluk-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 698
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Ceren Yayınevi
Kitap Adı: Son Talika Yazar: Sabriye Cemboluk Editor: Ozan Kesim Yayınevi: Ceren Yayınevi İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786055553814