İlhan Berk’in 60 yıl boyunca edebiyat uzerine yazdıkları ilk kez bir araya getirildi: Şiire hep “yeni baştan başlayan”, şiirin cizdiği cizgilerin peşini bırakmayan, surekli kendini araştıran şairi yeniden okumak icin...
“Benim değişmek diye bir sorunum yok. Yani onceden bir kurama gore davranmam. Kuramı bana algılarım getirir.Ceşitli cağlarımın yaşamalarıdır bunlar. Onlara butun olanaklarımı acarım. Butun olanaklarımı ortaya koyarım.Bunun bir adı da kendimi şiire bırakmaktır. Şiirin cizdiği cizgiyi surdurmektir. Şiirin cizdiği cizgi de o anımdaki duygular, o cağımdaki yaşamalardır. O anın, o cağın duyguları belirler kuramı. Bu yaşamalara, bu yaşamaların bicimlendirdiği ozlere, bicimlere, şiirin koyduğu cizgilere karşı cıkmam. Şiir buyruğunu surdurur.Bir cocuk gibi baktım ben şiire. Yontemim de bir cocuk yontemidir. Her kitabımda bir oncekine yabancılaştığımı duyarım. Birdenbire yazdıklarım beni ilgilendirmez olur.O zaman şiire yeni baştan başlıyormuşum gibi olurum.Zaten ben hicbir zaman yazmayı oğrenemedim.Şiirin getirdiği her olanağa inanırım. Bu cıkmaz da olsa,oraya gitmeden donmem. Yaptığımı bozmaktan korkmam.Korkmam cunku beni buraya yine yaşamalarımın getirdiğini bilirim. Boyuna kendimi dinlerim. Kendimi araştırırım. Kendimi ararım. Şiirim bu yuzden bir aramadır
da. Benim şiirim boyle bir cizgi koyar.”
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Şiirin Cizdiği: Edebiyat ve Şiir Uzerine Yazılar Yazar: İlhan Berk Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789750846007