Alışveriş sırasında en sıkıntılı anlardan biri, ağlayan cocuğu sakinleştirmektir. Cevredeki herkesin tanık olduğu bu an, aileler icin bazen kÂbusa donuşur. Tum bakışlar uzerlerinde toplanır, herkes ne yapacaklarını gormek ister.

Nasıl davranması gerektiğini bilmeyenler, bağırmayı ya da cocuğu cekiştirerek olay yerinden uzaklaşmayı tercih eder. Bu durumu yaşamamak icin uygulayabileceğiniz cok basit yontemler var. Ozellikle erken yaşta uygulayacağınız bu yontemlerle cocuğunuzla alışverişi zevkli bir paylaşıma donuşturebilirsiniz.

KURAL KOYARKEN YAŞA DİKKAT

Alışveriş kuralları koyarken, cocuğun yaşını goz onunde bulundurmak onemlidir. Kurallarınızın ne anlama geldiğini cocuğunuzun anladığına emin olun. Alışveriş sırasında uygunsuz davranmaya başlarsa, koymuş olduğunuz kuralı uygulamaktan cekinmeyin.

UNUTMAYIN

•Alışveriş planını cocuğunuzla birlikte yapın. Eğer cocuğunuzun o gunku ruh hali alışveriş icin uygun değilse, alışverişinizi erteleyebilir veya yalnız başınıza gidebilirsiniz.
•Alışverişten once cocuğunuzun karnı acsa veya yorgunsa oncelikle onun ihtiyaclarını karşılayın.
•Alışverişin ne kadar sureceğini, neler almak istediğinizi ve butcenizi onceden belirleyin.
•Cocuğunuzu alışverişe dahil edin. Mesela “Bana şampuan almayı unutturma” veya “Baban icin alacağımız gomleğin rengine senin karar vermeni istiyorum” diyerek ona da sorumluluk verin. Bu cocuğunuza kendi fikirlerinin de onemli olduğunu hissettir.
•Kasada odeme yaparken kartlarınızı veya parayı gorevliye cocuğunuzun uzatmasına izin verin.
•Cocuklar alışveriş sırasında ilgilerini ceken bircok şeyi almak ister. “Hayır” dediğiniz icin kendinizi suclu hissetmeyin. Cocuğunuzun bu durumla baş etmesini oğrenmesi gerekiyor. Başka bir yol da “Cok guzel bir toka haklısın, eve gidince alışveriş listene eklersen bir sonraki alışverişte alabiliriz” demektir. Boylece cocuğunuz isteklerini ertelemeyi oğrenecektir.
•Ofkelenmeye başladığınızı hissederseniz, bunu olumlu bir şekilde ifade etmeyi deneyin. Mesela “Her gorduğunu almak istemene sinirlenmeye başladım. Hadi gel gidip bir şeyler icelim” diyin. Birkac dakikalığına bile kalabalıktan uzaklaşmanız ikinize de iyi gelecektir.
•Cocuğunuz icin alacağınız eşyaların seciminde ona fikrini sorun, hatta tercih sunun.
•Cocuğunuzla alışverişe cıkmanın birlikte zaman gecirmek icin guzel bir olanak olduğunu unutmayın...