Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)
ARGOS'TAKİ KANOPUS ARŞİVLERİ 2
Doris Lessing
Nobel Odullu Lessing’den feminist bir bilimkurgu!
Evlilikler, 2007 Nobel Edebiyat Odulu sahibi Doris Lessing'in, bilimkurgu, fantezi ve siyaseti harmanlayan politik bilimkurgu başyapıtı "Argos'taki Kanopus Arşivleri" dizisinin ikinci cildi.
Lessing, bağımsız olarak da okunabilen bu kitabında, anaerkil bir uygarlığın kralicesiyle, ataerkil bir uygarlığın kralının evliliklerini merkezine taşıyan bir oyku anlatıyor.
Doğu kulturunden, ozellikle de Sufizmden yoğun bicimde etkilenen Evlilikler, farklı yonetim bicimleri, cinsiyet rolleri, kadın-erkek ilişkileri gibi guncelliğini hic yitirmeyen sosyokulturel konuları sorguluyor.
"Argos'taki Kanopus Arşivleri" dizisinin ikinci kitabı Evlilikler’de anaerkil bir uygarlık olan 3. kuşağın kralicesi Al-Ith ile ataerkil 4. kuşağın yarı barbar kralı Ben Ata evleniyor. Bu evlilik, "Tedarikciler" adını taşıyan bir ust akıl tarafından zorla gercekleştiriliyor. Ancak, zaman icinde, her iki kuşak da bu evlilik sayesinde donuşume uğruyor ve zıtlıklardan ilginc catışmalar ve surpriz cozumler doğuyor. Dişil ve eril kozmik guclerin mucadelesinden kim galip cıkacak? Kral mı, kralice mi, yoksa bu evliliği ta en başından beri planlayan Tedarikciler mi?
Doris Lessing'in kendine ozgu uslubunu konuşturduğu bu kozmik romanı, Turk, Pers ve Arap toplumlarını yansıtan isimlere ve motiflere yer vererek, doğu ve batı kulturlerini politik bir bilimkurgu hikÂyesinde buluşturuyor.
Cinsler arasındaki ilişkilerin feminist bir alegorisi. Baştan sona beklenmedik olanın cazibesiyle, kendi anlatısının ve gorsel icatlarının hızına teslim olmuş bir imgelemin keşifleriyle dolu.
- New York Times -
Editor: Mehmet Barış Albayrak, Şirin Etik
Kitap Adı: Evlilikler Yazar: Doris Lessing Cevirmen: Niran Elci Yayınevi: DeliDolu Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Orijinal Adı: The Marriages Between Zones Three, Four and Five Barkod: 9786052349151
[h=5]Oduller[/h] Nobel Edebiyat Odulu