Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)
Disparoni ya da Yaşama Korkusu birbirini cok uzun zamandır tanıyan Feraye ve Cem’in ic ice gecmiş hayatlarını anlatıyor. Modern bir Eugenie Grandet olan Feraye, Don Juan olan Cem. Herkesin sahte olduğu bir dunyadan kendini sakınarak kendine sadık kalmaya cabalayan Feraye; aynı sahte dunyaya başka bir yontemle, şov yıldızı olarak ve bu dunyayla onun tam icinden alay ederek başkaldıran Cem. Disparoni ya da Yaşama Korkusu, Feraye ve Cem’in hem ayrı ayrı dunyayla, hem de birbirleriyle kurdukları ilişkideki birleşme sancısı. Biri ne beklediğini bilmeden hep bekliyor; diğeri ne aradığını bilmeden hep arıyor. Biri duşunuyor; diğeri yapıyor.
Dis zorluk belirten on ek, para ile, unia birleşme anlamına geliyor.
Nihan Kaya, Feraye ve Cem’in bu dunyayla birleşmeye calıştıkca canlarının yanmasını anlatırken yine insan psikolojisinin dehlizlerine dalıp başarıyla cıkıyor.
“O kadar uzun zamandır bekliyorum ki artık beklemenin kendisine donuşmuş gibiyim. Beklemek butun vaktimi alıyor; butun omrumu, hayatımı kaplıyor. Artık bekci gibi, Godot’yu bekler gibi, Mehdi’yi bekler gibi, beklemenin kendisini bekler gibi bekliyorum. Hayatım kesik elektriğin gelmesini bekleyen tam techizatlı bir elektrikli makine gibi. Beklediğim gercekleşince gorunur olacak mahiyeti.
O kadar uzun zamandır arıyorum ki artık ne aradığımı bile hatırlamıyorum.Net olarak zihnime kazınmış tek şey, arıyor olduğum. Her yerde, her şeyde, durmadan arıyorum. O kadar kaptırmışım ki kendimi aramaya, aradığımı bulduğumda onu aynı zamanda yitirmiş mi olacağım diye korkuyorum bir yandan.”
Yayıma Hazırlayan: Ayla Duru Karadağ
Kapak Tasarımı: Hamdi Akcay
Kitap Adı: Disparoni ya da Yaşama Korkusu Yazar: Nihan Kaya Yayınevi: İthaki Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786053757702