Kuşağının en sivri, en curetkÂr yazarlarından biri kabul edilen Maggie Nelson’ın eleştirmenler tarafından ovguyle karşılanan son kitabı Argonautlar anneliğe, donuşume, muşterekliğe, ebeveynliğe, aileye, dilin ve aşkın imkÂnlarına felsefi bir bakış yoneltiyor, bu ifadelere ilişkin sınırlayıcı ve tutucu yaklaşımları, daha kapsayıcı tanımlara varma adına suregiden mucadeleyi ustalıkla analiz ediyor. Bunu yaparken temelde surekli şu soruları deşiyor: Bir kabuğa, bir kimliğe ihtiyacımız var mı gercekten? Oyle bile olsa, bir kimlikle ozdeşleşmek mumkun mu? Nelson tum bu kalıpların oznel, kendini yenileyen, yanıp sonen doğasına ışık tutmayı surduruyor.
Denilebilir ki bu kitap, yazarın kendi deyimiyle ve kelimelerin geniş anlamıyla “kalbin cok cinsiyetli anneleri”; savaşcı argonautlar icin yazılmıştır ve bunu “şanlı beyaz erkeğin” dilini, kimliğini, tutumunu sekteye uğratarak yapar.
“Maggie Nelson kulturumuzun prefabrik duşunce ve duygu yapılarını, vahşiliği butunuyle aşkın hizmetinde bir zekÂyla anlamamızı kolaylaştırıyor. Hicbir kutsallık guvenli değil, tutuculuğa, ucuz ironiye gecit yok bu kitapta.”
- Ben Lerner
“Maggie Nelson bir kez daha buyuleyici bir iş cıkarmış. Anneliği ve queer bir aile olmayı belirli bir bicimde yaftalayan ve yanlış anlayan kulturun radikal altkulturler de dahil– zırvalığına ustalıkla sesleniyor. Son derece kırılgan bir zekÂyla Nelson incelenmedik bir bolge bırakmıyor; kendi kalbi de dahil. Kultur icin hayati onem taşıdığını bildiğim gibi, benzer bir kitap olmadığını da biliyorum.”
- Michelle Tea

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Argonautlar Yazar: Maggie Nelson Yayınevi: Kolektif Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052205303