Bakıyorum, ne yeteri kadar ağacım,
Ne cakılım, ne insanım yeteri kadar.
Turlu giysilerle cıplağım, uşuyorum.
Yapı Kredi Yayınları modern şiirimizi yaratan ustaların kitaplarının ayrı basımını surduruyor. Elleri Var Ozgurluğun, Oktay Rifat’ın Guzelleme’yi ayrı tutarsak Garip ortak kitabından sonraki ilk kitabıdır. Oktay Rifat’ın tarihsel kişilerle destanlaşan kitabı yeni ve ayrı bir basımla okuruna ulaşıyor.
1966 yılında cıkan kitap ozanın şiir seruveninde yeni bir yonelişe işaret eder. Garip’le cıktığı yolda Percemli Sokak ile İkinci Yeni cizgisini belirleyen Rifat, Elleri Var Ozgurluğun ile ucuncu atılımını yaparak toplumcu şiirin izlekleriyle butunleşir. Kendi soyleyişini iyice derinleştirmiştir artık. Tarihten guncelliğe uzanan anlam katmanlarıyla, imge orgusuyle insanlık durumunu şiirleştirmiştir.
Elleri Var Ozgurluğun, bir ozgurluk manifestosuyla acılır; Agamemnon adlı ilk bolum antik Yunan destanlarıyla, tragedyalarla ilerler. Duşunceyle duygunun, imgeyle anlamın altın oranını bulduğu ikinci bolumdeyse sonraki kitaplarını mujdeleyen şiirler vardır.
Oktay Rifat’ın ustalık belgelerinden Elleri Var Ozgurluğun, ortaya koyduğu etik sorgulamalarla yepyeni anlamlara burunuyor.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Elleri Var Ozgurluğun Yazar: Oktay Rifat Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789750845642