Herkesin sadece yemek yemek ve para kazanmakla, eğlenmek ve emir vermekle ilgilendiği bir dunyada ara sıra birisinin cıkıp şeylerin gorunumunu tazelemesi, olağan şeylerin olağanustuluğunu, banallikteki gizemi, copteki guzelliği hissettirmesi gerekir. Fikir ve gelenek kolelerinden, asalak ve yapmacık ukalalardan, eski efsaneleri anlatan vaazcılardan, ahlaki ve mistik hapishanelerin tutsaklarından, tum eski sosyal normların ve tum ortak noktaların inatcı papağanlarından oluşan cok geniş ve cok guclu bir katmanın ortasında, bir gece uyandırıcısına, bir saf zek gardiyanına, kaslı bir kazmacıya; meydan ışıklarına, yeniden kazanılmış ozgurluk ağaclarına, gelecekteki yapılara yer acmak adına yakan ve yıkan iyi niyetli bir yangıncıya gerek duyulur.
İtalya'da benim tukenmiş, gucten duşmuş, bitik bir adam olduğum soylentileri dolaşıyor, oyle mi? Gercekten de benim bir saman alevi olduğumu ve son kullerimin de bahar esintisiyle ucup gittiğini mi soyluyorlar?
Yavaş olun, cocuklar! Durun biraz, rica ederim. Bitmek de neymiş! Daha başlamadım bile. Yapmış olduğum ne zaman! her şeyi bir on soz, bir giriş, erkene alınmış bir kaynakca, bir duyuru, bir ilan ve hatta isterseniz, icindekinin daha iyi bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak bir şıra ve kopuk taşması olarak hayal edin. En iyisi şimdi başlıyor: Ben daha bugun doğuyorum.
Saman alevi sevinc ateşiydi, yapay bir ateşti, kızların ruzgÂr guluydu, gulunecek, eğlendirici şeylerdi ama bugun kendimi hicbir zaman sondurulemeyecek ve dunyayı ateşe verecek bir yangını başlatıyormuş gibi hissediyorum!
-Giovanni Papini-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 276
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Monokl
Kitap Adı: Bitik Adam Yazar: Giovanni Papini Cevirmen: Sinem Carnabuci Yayınevi: Monokl İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786055159443