“Buyuyordum… Nenem Xacê’nin eteğinin altında, jandarma baskınları arasında, radyonun dibinde, duydukları haberlerle asılan yuzleri izleyerek, asılanların isimlerini duyarak, toprak yiyip, kopek kovalayarak, telden arabalarla ıı-ınnn yaparak buyuyordum. Arada bir annemden mektuplar geliyordu. Nenem Xacê mektupları okutup, ‘Hımm,’ diyor, anlaşılmaz bicimde ağzında bir şeyler geveliyordu. Mektuplarda ‘Cocukların hali vaziyeti nasıl?’ diye sorulan soruları okuyanlar ise ic cekip bana bakıyordu. Oysa coktan unutmuştum annemi. Ama yine de her cocuğun bakışlarının mazlumluğundan, derinliğinden olsa gerek, kabuklu goz kapaklarımın altındaki fıldır gozlerimin bir an mahzunlaştığını gorenler, bunu anne ozlemine ve yetimliğe yoruyor, ağlıyorlardı. Hele de kadınlar… Koy kadınları, acıyı unutturma derdine girerken daha fazla hatırlatırlardı. Hangi kadın yolda yolakta beni gorse cağırıp memelerinin arasına bastırır, ben oyle uzerlerindeki kadınlık, annelik, koyluluk karışımı kokuyu icime cekerken, onlar ise yazmalarının ucundan tutup, gozlerini silerlerdi. Bu icli anlar, artık benim de farkında olduğum, keyif aldığım birer oyuna donuşmuştu.
Kadınları gorduğum zaman boynumu buker, ağır adımlarla yanlarına yaklaşır, icerleyip de beni memelerine bastırmalarını beklerdim.”
Bir Alevi Kurt koyunun ve insanlarının hikÂyesi...
“Vecizeleri, mesajları ve yasalarıyla bedene oturmaya calışan, yer yer beline vurulan penslerle daralan, yer yer dikişleri patlayan Cumhuriyet”in uzak hatırası...
1960’lar ve 70’ler... Nurhak’ın yası... “Ruyalardan keramet, ocaklardan derman, dedelerden ikrar almaya alışmış koylu”nun devrim duşune dalışı...
Ve “tum zamanların, her şeyin intikamını alma” ofkesini biriktiren 12 Eylul kÂbusu...
Evrim Alataş’ın, neşesini ofke kıyamet icinde de yitirmeyen kaleminden.

Sayfa Sayısı: 261

Baskı Yılı: 2009

Dili: Turkce
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Kitap Adı: Her Dağın Golgesi Deniz'e Duşer Yazar: Evrim Alataş Yayınevi: İletişim Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2009 Dil: Turkce Barkod: 9789750506963