İsteyip istemediğimi doğru durust bilmediğim, fakat neticesi aleyhime cıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi soz ve fiillerimin daimi bir mesulunu bulmuştum: Buna icimdeki şeytan diyordum; mudafaasını uzerime almaktan korktuğum butun hareketlerimi ona yukluyor ve kendi suratıma tukureceğim yerde, haksızlığa, tesadufun cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık goruyordum. HÂlbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması... İcimizdeki şeytan pek de kurnazca olmayan bir kacamak yolu... İcimizde şeytan yok... İcimizde aciz var... Tembellik var... İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunc bir şey, hakikatleri gormekten kacmak itiyadı var... Hicbir şey uzerinde duşunmeye, hatta bir parcacık durmaya alışmayan gevşek beyinlerimizle kullanmaya luzum gormeyerek nihayet zamanla kaybettiğimiz irademizle hayatta dumensiz bir sandal gibi dort tarafa savruluyor ve devrildiğimiz zaman kabahati mechul kuvvetlerde, insan iradesinin ustundeki tesirlerde arıyoruz.
Sabahattin Ali’nin, karanlık siyasetin bireyler uzerindeki baskısını, zamanın sozde aydınlarının yozlaşmış ve celişkili yonlerini incelikle ortaya koyduğu bir roman, İcimizdeki Şeytan. İnsanın sorumluluktan kacma cabası, iradesizliği ve aczini gozler onune sererken, “İnsanı, kendi davranışlarının sorumluluğunu taşımaktan alıkoyan nedir?” sorusuna derin sorgulamalarla carpıcı yanıtlar veriyor.
Gunumuz insanında yansımalarını gorduğumuz karakterlerin ruhsal cozumlemeleri; felsefeye, siyasete, topluma ve bireye yonelik sarsıcı eleştirileri ile bu olumsuz roman, hic şuphe yok ki Turk edebiyatının en değerli eserlerinden biri.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: İcimizdeki Şeytan Yazar: Sabahattin Ali Yayınevi: Akılcelen Kitaplar Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Barkod: 9786052382370