Psikolog Nesteren Gazioğlu, bebekle ilk defa karşı karşıya gelecek cocuğun psikolojisini ve ailelerin yapması gerekenleri anlatıyor.

“Kardeşim nasıl biri? Kime benziyor? Nasıl sesler cıkartacak? Benim hayatımda ne gibi değişiklikler yaratacak? Annem benimle daha az mı ilgilenecek? Annemle babam onu benden daha fazla mı sevecek?” gibi sorular ilk cocuğun kafasını kurcalalar ve huzursuz olmasına neden olabilir. İşte bu nedenle ilk cocuğun yeni kardeşiyle tanışma anı cok onemlidir.

Hastanedeki ilk ziyaret

İlk cocuğun; “Annem, babam gitti, yeni bebek icin gittiler, ben evde yalnız kaldım!” gibi duşuncelere kapılmaması gerekir. “Terk edildim! Bana kardeş getirmeye gitmişler, istemem! Şimdi onunla baş başalar, beni unuttular bile!” gibi sozlerle kendilerini ifade etmeseler bile, cok ciddi bir durum olmadıkca onu arkada bırakmak, kardeş kıskanclığı ligine 1-0 mağlup başlamanıza sebebiyet verebilir.

Bırakın odayı keşfetsin

Doğumdan sonra ilk cocuk odaya girdiğinde odada bebeğin olmaması icin hemşire ile onceden konuşabilirsiniz. Beş dakikalığına bebeğiniz odadan cıktığında; ilk goz ağrınız odaya girsin ve odayı keşfetsin. Sorular sorsun, ebeveynler ya da odadaki diğer akrabalar yanıtlasın. Onemli olan annesini odada yanlız gormesi. Odayı keşfettikten sonra, tercihen baba ile birlikte beraber kardeşini almaya gidebilirler.

İlk bakış, ilk dokunuş

Bebeği ilk gorduğu anda, biraz sessizce bu anın keyfini cıkarttıktan sonra duygularını paylaşması icin ona ceşitli sorular sorabilir, isterse nazikce eliyle dokunabileceğini soyleyebilirsiniz. Babasına ya da hemşireye bebek yatağını iterek yardımcı bile olabilir. Bir ucundan babasının, bir ucundan da onun itiyor olması, onu bir adım daha yeni kardeşine yaklaştıracaktır.

Ve işte odaya geldiniz

Artık bebeğin anneye teslim edilmesi ve bu sırada anne ile bebeğin arasındaki sevginin gozlemlenmesi kısmına geldik. “Sen de oteki yanımda oturmak ister misin?” cumlesi “Seni unutmadım, hadi sen de katıl, sen dışlanmadın, hala benim icin cok onemlisin” mesajını ileten sihirli bir cumledir.

İletişim işte boyle guclu bir kaynaktır

Kardeşler arası bağ ilk bakışla, ilk dokunuşla, ilk etkileşimle, ilk iletişimle başlar ve guclenerek devam eder ama hangi yonde gucleneceği sizin tutumunuza bağlıdır.

Alıntıdır