Kısa omrunu manik depresif uclarda yaşamış olan Trakl, Alman dilindeki dışavurumculuk akımının en onemli adlarındandır. Koyu renklerin baskın olduğu carpıcı gorsellikteki tablolar olarak yorumlansa da Trakl’ın gizemli (enigmatic) icerikteki şiirleri sozcuğun geniş anlamıyla karanlıktır. Şiirine girmek icin doğrudan alıcıları vermemesi onun adını “saf şiir” tanımıyla ilintilendirir; benzersiz otobiyografik oğelerin izini suren eğretilemeleri kendi başına cozulebilir nitelikte değildir. Bununla birlikte bu saf şiir kendi ben’ini hedeflerken oteki’ni, kendi icindeki otekilik olasılığını aramaktan vazgecmez. Bu kazı, şairi her defasında yeniden cektiği acıların karanlıklarına, var olmanın ıstırabına geri goturecektir.
“İcimde en korkunc olasılıkları hissettim, kokladım, onlara dokundum ve kanımda kotu ruhları, kışkırtmalarıyla bedeni cılgına ceviren bin şeytanın ulumasını dinledim. Ne kadar korkunc bir kÂbus!” İşlenmiş sozcuğun dehşet verici ic ucurumların aynası olduğu, şairin trajik olumu ertesinde Rilke’nin yazdığı gibi, başkaları icin “giril(e)mez olan” ve “sadece kendisi icin varmış gibi gorunen” bir deneyim alanının yinelenemez şiiri.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Akşamları Kalbim Yazar: Georg Trakl Cevirmen: Gertrude Durusoy Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 224 Ebat: 12,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786053144335