Dunyaca unlu filozof ranciere'den modern edebiyatın gelişimi ustune bir başucu kitabı: "Yazılar Arasındaki Savaş!"
Ranciere, Suskun Soz'de Yazının Demokrasisinden, Yazısının Anarşisine varıncaya kadar modern edebiyatın ve kurgunun anlamını sorguluyor. Edebiyatın devrimci doğasını gozler onune seriyor. Dunya ustune yazılan yazı ile (bir su kanalı gibi: teknik, muhendislik); kağıda yazılan suskun soz ile geveze sozun yazısını (roman: edebiyat) karşılaştırıyor ve yazılar arasındaki bitmek bilmez savaşı ele alıyor.
"Bana guzel gorunen şey, yapmak istediğim şey, hicbir konusu olmayan bir kitap yazmaktır; dışarıyla hicbir bağı olmayan, tıpkı dunyanın hicbir yere dayanmadan havada durduğu gibi uslubunun icsel gucuyle ayakta duracak olan bir kitap, hemen hemen hicbir konusu olmayacak, veya en azından konunun neredeyse gorunmez olduğu bir kitap, tabii eğer boyle bir şey mumkunse. En guzel yapıtlar, en az malzeme icerenlerdir; ifade duşunceye ne kadar yaklaşır, sozcukler duşunceyle ne kadar cakışır ve onun icinde erirse, o kadar guzel bir yapıt ortaya cıkar. Sanatın geleceğinin bu doğrultuda olduğuna inanıyorum. Sanatın geliştiği olcude hafiflediğini goruyorum, Mısır'ın torensel kapılarından sivri Gotik kemerlere, Hintililerin yirmi bin dizeli şiirinden Byron'un taslaklarına dek. Bicim ustalaştıkca hafifliyor; her tur merasimi, her tur kuralı, her tur olcuyu terk ediyor; epik şiiri bırakıp romana, nazımı bırakıp duzyazıya yoneliyor; tutuculukla ozdeşleşmekten vazgeciyor, onu ureten her bir bireyin iradesi kadar ozgur hÂle geliyor. Somutluktan sıyrılma her yerde kendisini gosteriyor; şark despotizmlerinden geleceğin sosyalizmlerine uzanan bir hat boyunca hukumetler de bundan payını alıyor. İşte bu yuzden değerli konu ile değersiz konu diye bir ayrım yoktur. Saf Sanatın bakış acısından şunu bir on kabul olarak ortaya koyabiliriz ki konu diye bir şey yoktur; tek başına uslup, şeyleri gormenin mutlak bir bicimidir."
Flaubert'in Louis Colet'ye yazdığı bir mektuptan.
Alıntılayan: Ranciere
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 224
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Monokl
Kitap Adı: Suskun Soz Yazar: Jacques Ranciere Cevirmen: Ayşe Deniz Temiz Yayınevi: Monokl İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786055159405