Bebeğiniz hızla buyuyor… Bebeğinizin ağzından ilk kelimeleri duymak icin sabırsızlanıyor, onunla iletişim kuracağınız gunu merakla bekliyor olmalısınız. Bu makalemde ilk “anne mi? baba mı” diyecek, ilk cumlesi ne olacak, ne zaman konuşacak sorularıyla başlayan ve bu sure uzadıkca yerini endişeyle cocuğum neden konuşmuyor sorusuna bırakan surecten bahsetmek istiyorum…
Kimi ebeveyn ortada hic neden yokken ceşitli endişelerle gozlerinin onunde her gecen gun biraz daha buyuyup gelişen bebeklerinin en guzel anlarını ıskalarlar. Bu endişelerin en başında da cocuktaki konuşmaya dayalı beklentiler gelir. Oysa ki her cocuk aynı anda konuşmaya, iletişim kurmaya başlamaz. Bu sure 24 aya kadar normal kabul edilir. 24 ay ile 36 ay arasında ise cocukların iki uc kelimelik cumleler kurması, basit ve temel soruları algılayıp tepki vermesi beklenir. Eğer cocuğunuz 2 ile 3 yaş aralığında halen kısa cumleler kurmaktan kacınıyorsa o zaman gecikmiş konuşma durumundan şuphelenilmelidir.
Peki, nedir bu gecikmiş konuşma durumu?
Gecikmiş konuşma durumu 24 ay ve uzeri cocukların yaşıtlarına oranla geri kalmış konuşma becerisi olarak tanımlanır. Cocuğun yaşı ile doğru orantılı konuşma becerisinin oluşmaması halinde “gelişimsel dil gecikmesi” ya da “konuşma bozukluğu” soz konusu olabilir.
Gecikmiş Konuşmaya Sebebiyet Veren Durumlar
Eğer aile bireylerinin cocukluk oykulerinde gec konuşma durumu soz konusu ise cocuklarda da dil gecikmesi yaşanabilmektedir. Yani cocuk kalıtımsal nedenlere bağlı olarak gecikmiş konuşma sorunu yaşayabilir.
Gelişime bağlı bir takım gerilikler gecikmiş konuşmaya sebep olabilir.
Cocuğun zamanından once doğumu, buyume geriliği yaşaması ya da yaşına uygun gelişim gostermemiş olması da gecikmiş konuşma sorunu yaratabilir.
Aile icinde birden farklı dil konuşuluyor olması nedeniyle cocuk ana dil secemeyebilir ve bu surumda konuşmanın gecikmesine neden olabilir.
Eğer cocuğun duyu organlarında sorun varsa, işitme kaybı, işitmede sorun yaşanıyorsa da cocukta gecikmiş konuşma sorununa rastlanabilir.
Dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız ici problemleri de gecikmiş konuşma sorununun temelini oluşturur.
Otizm, zek geriliği gibi hastalıklar da bu soruna sebebiyet verir.
Eğer ebeveyn, cocuğun uzerine titriyor, surekli lafını boluyor, konuşmasına fırsat vermiyorsa bu da cocukta konuşma geriliği yaşanmasına neden olur.
Kaynak
__________________
Cocuklarda Gecikmiş Konuşma Sorunu Nedir? Nasıl Fark Edilir? ...
Kadınca0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Cocuklarda Gecikmiş Konuşma Sorunu Nedir? Nasıl Fark Edilir? ...