Geleneksel olarak annelerin cocuk bakımında onemli rolu vardır. Buna rağmen cocuk eğitimi ve bakımı anne babaların her ikisinin de karşılıklı sorumluluk paylaşımı ile yurutmesi gereken bir durumdur. Ozellikle annenin bebeklik donemindeki yeri tartışılamaz olmakla birlikte uygun baba modelinin varlığı cocuğun her donem icin sağlıklı gelişmesine yardımcı olacaktır. İlerleyen yıllar icinde cocuk, buyudukce ona verilen değerleri ve eğitimsel becerileri anne babanın katkısı ile onemli miktarda artıracaktır. Uygun anne baba modelleri ile cocuğun eğitimi ve psikolojik gelişimi bir butun icinde devam edecektir.
Calışma ve şehir hayatında babaların cocuklarını az gormesi, cocukların eğitim ve bakımı tamamen annenin uzerine bırakması hem anneler hem cocuklar acısından buyuk sorunlara yol acmaktadır. Anneler bu durumda cocuğa uygun eğitim ve disiplin vermekte zorluk cekerken cocuklar da babalarını seyrek gordukleri ve babanın etkinliğini hissetmedikleri icin bazı psikolojik sorunlara girmektedirler. Bu durum anneyi ve cocuğu etkilemektedir.
Anneler, evin sorumluluğu, cocuğun bakımı gibi konularda yalnız kalıp strese girmektedirler. Ayrıca surekli duygusal destek, sevgi ihtiyacı hisseden cocukta da bazı davranış ve duygusal problemler oluşabilmektedir. Mumkun olduğunca babanın da hamilelikten itibaren bu konuda anneye verdiği destek, cocuklarına ayırdığı zaman, cocuk eğitimine doğrudan veya dolaylı katılımı bircok problemi oluşmadan engellemektedir.
Kısaca, babalar da cocuklarına; sevgi, oyun, eğitim gibi konularda gerekli desteği vermelidirler. Babanın bu rolu oldukca onemlidir. Calışma ve şehir hayatının getirdiği imkanlar ile birlikte, kaybettirdiği guzelliklerin de olduğunu unutmayarak butun babaların yeterince duyarlı olması gerekir. Aksi takdirde elde edilen bir cok maddi imkan bile cocukların mutluluğunu sağlamaya yetmeyecektir. Diğer yandan cocukların imkanlarını sınırlı bile olsa ilgili ve sevgi dolu anne baba, uygun ebeveyn modelini gorerek bircok zorluğu aştıklarını ve psikolojik acıdan mutlu bir birey olarak hayatlarına devam ettirdiklerini gormekteyiz.
Uzman Psikolog Ahmet YILMAZ
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Babaların Cocuk Eğitiminde Onemi