Ermeni Diasporası, tematik olarak Diaspora Ermenilerinin yaşamını, oradan oraya surulmelerini, memleket ozlemini, ulus olarak ayakta kalabilmenin guvencesini, gunceli ve geleceğini anlatan ilk roman olma ozelliği taşımaktadır.
Romanda, İstanbul’da yaşayan Ermeni vatandaşların gundelik yaşamı, sosyal faaliyetleri, gelenekleri, Odyan’ın Hagop Baronyan’dan devralarak geliştirdiği mizahi konuşma diliyle yer alır. Daha ilk satırlar Odyan’ın eserde izleyeceği guzergÂhın işaretleriyle doludur:
“Ben kararımı verdim, dukkÂnımdaki tum malları satacağım, iki evimi de satacağım, ailemi alıp Ermenistan’a gideceğim. Orada nasıl olsa bir şekilde gecinir giderim, bir iş yapmasam da dert değil, elimdeki para yeter bana. Zaten şunun şurasında kac yıllık omrum kaldı ki…
(...) Ne işimiz var burada, yeter gayrı Daciklere ‘Eyvallah’ ettiğimiz, baş eğdiğimiz, zulum gorduğumuz… Kararım karar, ben gideceğim… Yarından tezi yok, evleri satışa cıkaracağım. DukkÂndaki malları da ay sonuna kadar satarım…”
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Ermeni Diasporası Yazar: Yervant Odyan Yayınevi: Kor Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052283660