Ahmet Mithat’ın “Maksadımız yeniceriliğin mevcut olduğu zamanlardaki eğlencelerin bazılarını anlatmak” diye bahsettiği Dolaptan Temaşa’da pek de bilmediğimiz yaşayışıyla bir donemin kapıları aralanıyor. İstanbul’un mahalle kahveleri, “helva sohbetleri”, giyim kuşam ve Âdetleri, hatta eşyasıyla... Kısa, ancak oldukca zengin iceriğiyle roman Behram Ağa, Dilber Leyla, Yeniceri Zorlu Mustafa ve Paşalı Ahmet Ağa karakterleri arasında gelişen komedi ve gerilim unsuruyla bezeli, cinayetlere varan olayları konu alıyor.
Ahmet Mithat Efendi (1844-1912) Tanzimat devrinin onde gelen yazarlarındandır. Gazetecilikle başladığı yazı hayatına hikÂye ve roman yazarlığını da ekleyerek ceşitli alanlarda sayısı yuz elliyi bulan eser kaleme almıştır. Yazıyı halkı eğitmek icin bir arac olarak gorduğunden ansiklopedik bilgilerle dolu eserlerinde okuyucuyla daima diyalog halindedir. Sofya’da Tuna gazetesinde once yazar, daha sonra başyazar olarak gazeteciliğe adım atar. Mithat Paşa’yla gittiği Bağdat’ta ressam Osman Hamdi Bey, Muhammed Zuhavi ve Şirazlı Bakır Can Muattar gibi isimlerin de bulunduğu oldukca geniş kulturlu bir cevreye girerek Batı ve Doğu kulturleri uzerine bilgisini derinleştirir. Tahtakale’deki evinde kendi matbaasını kurup kitaplarını yayımlamaya başlar. Bir yandan da yayımladığı Devir, Bedir, Dağarcık, Kırkambar gibi gazete ve dergilerle gazeteciliğe devam eder. Yazılarından dolayı Abdulaziz yonetimi Namık Kemallerle birlikte onu da surgune gonderir. Uc yıl suren Rodos surgununde cocuklar icin bir okul acarak ders vermeye başlar ve ilk romanlarını yazar. İstanbul’a donduğunde ceşitli memuriyetlerde bulunur ve Turk basın tarihinin en uzun soluklu gazetelerinden Tercuman-ı Hakikat’i kurar. Hemen her konuda, ustelik yeni tekniklerle de yazan Ahmet Mithat’ın secme eserlerine Turk Edebiyatı Klasikler Dizimizde yer vermeyi surdureceğiz.
(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Dolaptan Temaşa-Turk Edebiyatı Klasikleri 14 Yazar: Ahmet Mithat Efendi Yayınevi: İş Bankası Kultur Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 20,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052957110