Hemen hemen her cocuk buyuyune kadar birkac kez ofke patlaması yaşamıştır. Ofke patlamaları genelde 2 yaşına doğru olabilse de daha erken donemlerde de gorulebilir. Ofke patlamalarının bircok nedenleri olabilir. Cocuk bir durumdan dolayı hayal kırıklığı yaşamış olabilir. Cok istediği bir şey konusunda engellenmiş olabilir. Şiddete maruz kalmış olabilir.
Diğer yandan ofke patlamaları yaşayan cocuklarda şunlara da bakmak gerekir. Cocuğa acaba yeterince ilgi gosteriliyor mu? Sevgi ve şefkatle davranılıyor mu? Cocuk anne ve babasıyla dışarı cıkıyor mu yoksa surekli evde mi duruyor? Cocuğun oynayabileceği oyuncakları var mı? Oyuncaklarıyla oynamasına engel olunuyor mu? Surekli hayır mı deniyor? Surekli bir engellenme durumu mu var? Tum bu ve buna benzer durumlar cocuklarda ofke patlamalarına yol acabilir.
Aslında ofke patlaması anı zor bir durumdur. Hem anne hem de cocuk icin zor bir durum. Cunku o anda cocuğu sakinleştirmek kolay değildir. Hatta cocuk kendine zarar bile verebilir.
Onemli olan buna benzer durumlarda ne yapacağınızı bilmektedir.
Bazı anneler bu ofke patlamalarında cocuğa karşı bir şiddet ve ofke yonelmesi durumu yaşayabilmektedir. Ya da cocuğa karşı ters bir tutum takınabilmektedirler. Bu cocuğun daha da hırcınlaşmasına yol acar. Boyle bir durumda once sakin olmak cok onemlidir. Cocuğa onun tepkisiyle karşılık vermemek gerekir. Mesela boyle bir durumda onun bulunduğu odadan bir sureliğine ayrılın. Kendi kendine odada kalsın. Bir sure sonra kendisi yatışacaktır. Cunku sizin orada olmanız onu susturmayacaktır. Cunku o ofkesini size gostermeye calışmaktadır.
Odadan uzaklaştıktan sonra bir sure bekleyin. Cocuğunuz yatıştıktan sonra odaya tekrar girin. Ona dostca davranın ve sarılın. Onun sorunu hakkında konuşmaya calışın. Diğer yandan cocuğunuzu iyi tanımaya calışın. Acaba ne zamanlar daha hırcın oluyor, ofkeli durumları ne zamanlar yaşıyor. Bunları tespit etmeye calışın. Bu durumlardan uzak tutmaya veya bu durumların onu etkilemesine izin vermeyin. Mesela uyurken onu uyandırmak ondan olumsuz bir etki yaratıyor olabilir. Bu da onda kızgınlığa yol acabilir. Kalabalık ortamlara pek girmek istemeyebilir. Daha bir cok neden olabilir. Onun icin cocuğunuzu iyi gozlemlemeniz yerinde olacaktır
Bazı anne babaların bu ofke krizleri konusundaki tavırları olması gerektiği gibi değildir. Cocukları ofke patlamasına girmesin, ağlamasın diye onların her dediklerini yerine getirme eğilimindedirler. Evet; cocukları her şeyin kısıtlamak zararlıdır. Fakat onun ofke patlamalarını onlemek icin de olmaması gereken bir şeyi kabul etmek de başka bir sorundur.
Boyle davranmak cocuğun gelişimi acısından da ters sonuclar doğurur. Onu daha bencil, hırcın, şımarık yapar. Kendisini herkesten daha onemli gorur. Size hukmeder. Bununla başa cıkamazsınız. Onun icin davranışlarınızda dengeli ve tutarlı olmalısınız. Tabi zaman zaman esnek davranabilirsiniz. Hepten yasakcı bir tavır da iyi değildir. Fakat cocuk eğitiminde onun her isteğini yerine getirmek gibi bir madde de yoktur.



Kaynak


***

__________________